julklapp
Gåvor

Alla lärare får inte julklappar

När julen närmar sig får vissa lärare julklappar av föräldrarna – men inte alla. Chansen är större om du bor i Stockholm än resten av landet. Men är det alltid etiskt okej att ta emot gåvor? Det frågar sig lärare i Uppsala.

Godis, blommor, företagspresenter och prydnader. Variationen är stor vad gäller julklappar från föräldrar och elever till lärare i Uppsala, enligt Upsala nya tidning, som har gjort en rundringning.

Tidningen skriver också att somliga lärare inte får någon julklapp alls.

Men huruvida lärarna får julklappar eller inte är också en delvis geografisk fråga. En ny undersökning från Verifone visar att 25 procent av föräldrarna med skolbarn i Småland aldrig samlar in pengar till julklappar åt lärarna. I Göteborg är det nära en av tre som aldrig gör det.

I Stockholm däremot, är det bara 11 procent av föräldrarna som aldrig samlar in pengar till julklapp åt lärarna.

– Penninginsamlandet som metod för inköp av julklappar till lärarna verkar vara vanligast i Stockholm, men det behöver ju inte innebära att lärarna i andra delar av landet inte får presenter. Det kan ju få gåvor, enskilt, från vart och ett av barnen, säger Jonas Rörsgård, vd på Verifone Sverige i ett pressmeddelande.

Att föräldrar ger gåvor till lärarna är okej enligt Skolverket, skriver Upsala nya tidning.

– Men det är viktigt att läraren är medveten om att det kan finnas en risk för otillbörlig påverkan och om det finns problem så ska rektorerna ha en diskussion med sina lärare om det, säger chefsjurist Jonas Nordström till tidningen.

En av lärarna som tidningen har pratat med, Erik Frodig, har både fått enklare julklappar – och enligt honom alltför påkostade sådana. En Konjaksflaska till ett värde av ett par tusen kronor från en förälder valde han att tacka nej till.

– Går det inte till överdrift så tycker jag att det är okej om föräldrar och elever vill visa sin uppskattning, säger han till Upsala nya tidning.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm