lista_larare_egenskaper_0
Lista

Arbetsgivarna: 15 kompetenser en lärare ska ha

Är du osäker på vilka egenskaper skolledare söker hos dig som arbetssökande lärare?
Här är de 15 mest efterfrågade kompetenserna i jobbannonser för lärare.

Mer om granskningen:

I början av april granskade utbildning.se 3155 platsannonser för lärare. I denna granskning ingick annonser inriktade mot lärare inom gymnasiet och grundskolan samt för lärare inom praktiska ämnen. Observera att förskollärare inte är inkluderat i denna granskning.

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass så finns det stor efterfrågan på lärare i hela landet. Aldrig har vi tidigare sett en så stor efterfrågan på en yrkesgrupp som lärare under 2018.

Källa: utbildning.se

Kompetensutvecklingssajten utbildning.se har nyligen granskat 3 155 aktuella jobbannonser inriktade mot lärare och sammanställt en lista över de 15 mest efterfrågade kompetenserna hos lärare i Sverige.

Lärarlegitimation, en pedagogisk framtoning, en positiv inställningär de tre absolut mest efterfrågade läraregenskaperna just nu.  

Magnus Blixt har drygt 20 års erfarenhet av att vara lärare och arbetar numera som rektor på Glömstaskolan i Huddinge. Han tycker det är fullt befogat att lärarlegitimationen toppar listan.

– Att legitimation ligger överst känns rimligt. Det är något som både föräldrar och vi rektorer efterfrågar betydligt mer i dag, säger han.

Här är hela listan:

1. Lärarlegitimation 77 %

2. Pedagogisk 28 %

3. Positiv 26 %

4. Kreativ 25 %

5. Flexibel 24 %

6. Driven 23 %

7. Nyfiken 20 %

8. Ansvarsfull 14 %

9. Tredje språk 13 %

10. Initiativtagande 11,6 %

11. Lyhörd 11,1 %

12. Social 10,6 %

13. Strukturerad 10,2 %

14. Ledarskap 9 %

15. Inspirerande 6 %

Att vara detaljmedveten och besitta förmågan att skapa relationer är två egenskaper som däremot hamnar precis utanför årets topplista.

Är det något som förvånar dig på listan?

– Ja, jag reagerar på hur långt ner ledarskap kommer. Det är oväntat eftersom att en lärare utan ledarskap inte klarar sig bra alls. Det krävs mer ledarskap i dag tycker jag. Även en kompetens som att vara pedagogisk har blivit allt viktigare, det har man insett mer och mer, säger Magnus Blixt och fortsätter: 

– Sedan att positiv, som kommer på plats tre, känns lite klichéartat. Klart att det är viktigt, men det känns aningen märkligt. Vem vill ha en surpuppa liksom? Det händer säkert ofta att sådana klichéartade ord ligger kvar i jobbannonsen från flera år tillbaka, så där kan många arbetsgivare se över sina annonser.

Är förväntningarna på lärarna rimliga tycker du?

– Det är ett omöjligt uppdrag, precis som för oss skolledare. Det går inte att lyckas fullt ut, därför att uppdraget är för stort utifrån de resurserna man har i dag.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm