Migrationspolitik

Åsa Fahlén: Hota inte elever med utvisning

I ett nytt blogginlägg uppmanar LR:s ordförande Åsa Fahlén regeringen att tänka om kring elever som hotas av utvisning.
– Man inte kan leva i det här utan att agera, säger hon till Skolvärlden.

”Vi lärare har ett särskilt ansvar för våra elevers kunskapsinhämtning och lärande. Men det är omöjligt att förmedla kunskaper till elever och barn som går under av oro och förtvivlan” skriver Åsa Fahlén i sin blogg, och syftar på de elever som lever under hotet att skickas till ett liv präglat av våldsamma konflikter och osäkerhet i ett annat land.

Varför skriver du det här?

– Det är väl något allmänt samhällsengagemang och en vilja att värna mänskliga rättigheter. Men också att jag känner med våra medlemmar som möter de här ungdomarna som de vet inte kommer att ha en chans när de kommer tillbaka. Det måste vara en fruktansvärd arbetssituation om man ser till den aspekten, säger hon.

Åsa Fahlén betonar att det inte är Lärarnas Riksförbund utan hon personligen som står bakom texten. Hon har även skrivit under upprop som vädjar till att stoppa utvisningar av elever till länder som Afghanistan.

– Lärarnas Riksförbund tar inte ställning i den här frågan. Men jag har uppmärksammat det faktum att flera lärare har elever som gått i svensk skola i flera år och som nu riskerar att bli utvisade till ett land där de egentligen aldrig varit, och inte har något nätverk eller socialt skyddsnät.

Har du själv undervisat under sådana förhållanden?

– Nej. Men jag tror att man är proffsig och genomför sitt uppdrag, sedan tror jag att känslorna får utlopp vid sidan av arbetet. Det här uppropet är ett tecken på att man inte kan leva i det här utan att agera.

Ser du några tecken på att politiken kommer att ändras?

– Man hoppas ju. Det är klart att det måste finns lagar och regler och begränsningar för vem som får stanna och inte. Men när man ser att reglerna inte uppnår det tänkta syftet hoppas man ju att de ser över det och ändrar på det.​

Läs Åsa Fahléns blogginlägg här: ”För lärare är ingen elev bara en siffra i statistiken”

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm