enki
IT i undervisningen

Äventyr och kunskap i nytt verktyg

I äventyrsspelet Enki får elever lösa problem och frågeställningar för att ta sig vidare. Läraren följer händelseförloppet via ett verktyg med liveuppdateringar och statistik. 

Det norska undervisningsverktyget Enki har nyligen lanserats i Sverige. Det är ett webbaserat digitalt klassrum som består av två delar. Dels ett mer underhållande spel där eleverna utforskar ett lärorikt universum, dels ett verktyg för läraren, där statistik och resultat samlas.

På planeten Kalkylon bor snälla utomjordingar som vill ha hjälp med till exempel uträkningar på sina byggarbetsplatser. Elever tar sig tillsammans genom planeten och svarar individuellt på invånarnas frågor. Rätt svar belönas med tillträde i nya områden. Det finns olika planeter för olika ämnen.

– Innehållet är baserat på läroplanen och spelet kan användas inom matematik, engelska och NO. Eleverna blir motiverade av att visa varandra och utforska tillsammans. De är trygga i spelmiljön, säger Steinar Aas, producent på spelutvecklingsföretaget som har gjort spelet.

Läraren är samtidigt inloggad på en tillhörande kontrollpanel där hen kan följa elevernas framsteg. En livestream visar när elever klarat sina uppgifter och där samlas dessutom statistik – både individuellt och för hela klassen. Utifrån informationen kan läraren enkelt upptäcka om en elev behöver extra stöd inom ett specifikt ämne. Läraren kan också spela tillsammans med eleverna.

Steinar Aas ser användningen av dataspel i undervisning som en naturlig väg att gå.

– Det finns mekanismer i dataspel som är enkla att engagerar eleverna med, säger han.

Målgruppen för Enki är elever i årskurs 3–6. Testa spelet här

Kommentera