Debatt

Barns farliga stillasittande måste brytas

V i kämpar MOT stillasittandet i vardagen och FÖR barns (och vuxnas) rätt att röra sig smart hela livet. 

I Danmark agerar man på forskningsresultat och har i sin nya skolreform lagt in 45 minuters rörelse varje dag. Rörelser, i ett vidare begrepp än idrott, alla kan göra när och var som helst i skolan. Helsingborgs kommun driver ett liknande initiativ med målet att ha 60 minuters daglig rörelse.

Utöver att påverka de arbetsmiljöer barnen vistas i på dagarna är det vårt ansvar som föräldrar att skapa sunda vanor genom att sätta tydliga ramar för barnen när det gäller tid framför datorn eller tv:n. Som förebilder är det vårt ansvar att erbjuda naturliga avbrott minst en gång i timmen för näring och rörelser, att sätta upp mål som ”Om du är ute en timme får du spela/titta på tv en timme (Vi kör en timme ute mot en halvtimmes spelande), att ta med hela familjen ut i naturen åtminstone ett par timmar varje helgdag. Ett många gånger tufft arbete, men det är det värt eftersom det gäller barnens (och vårt eget) välbefinnande.

Låt oss tillsammans bekämpa stillasittandet och se till att alla barn (och vuxna) fortsätter röra sig smart genom hela livet. För barnens och Sveriges välbefinnandes skull.

Torgny Steen och Anna Sendel Steen
Föräldrar, författare och föreläsare

Kommentera