digitala
Digitala läromedel

Bättre på huvudräkning med matteapp

När två klasser i årskurs två fick använda appen Mattebageriet i undervisningen förbättrades deras resultat på bara en månad - de har blivit bättre på huvudräkning och mycket snabbare. Nu får appen tre uppföljare.

 

I ett pilotprojekt på Lilla Alby skola i Sundbyberg fick två klasser i årskurs två använda matteappar i undervisningen i stället för matteboken. Eleverna fick göra ett diagnostiskt test både före och efter studien, där de fick lösa 36 additionsuppgifter och 36 subtraktionsuppgifter på tid.

Resultatet visar att nästan alla elever förbättrade sig till sluttestet. Och deras lärare Lotta Nilsson har också märkt en stor förbättring hos sina elever.

– Eleverna har blivit mycket bättre på huvudräkning. Jag märker det dels på att de har blivit snabbare när de sitter och räknar, dels på att fler händer kommer upp i klassrummet. Barnen vågar mer. De känner sig säkrare vid genomgångarna, särskilt de lite svagare eleverna. Och så tycker de att matten är mycket roligare, säger hon.

Appen som testats heter ”Mattebageriet” och är utvecklad av företaget Pi Education i Skåne. Bakom företaget står Calle och Cecilia Magnell. Tillsammans startade de en Montessoriskola för tiotalet år sedan, och det var där idén till Mattebageriet först väcktes.

– Jag fick idén att man kunde visualisera talsystemet med kakor och bakplåtar. Tillsammans med illustratören Rasmus Jensen började jag jobba på en barnbok, och den blev sedan grunden för apparna, säger Calle Magnell.

– Att det verkar funka så bra tror jag beror på att vi börjar med en bra pedagogisk modell, som är väl avstämd med lärare, forskare och barn, och utgår från den när vi utvecklar appen, fortsätter han.

Tanken med ”Mattebageriet” är att man lär sig genom att se problem visualiseras, och dessutom får använda sina händer och röra och flytta på tal och kakor.

Allt utgår från talsystemet där entalen kallas ”ensamma kakor” och tiotalen ”en hel rad kakor”. På en bakplåt får det plats fem hela rader med tio ensamma kakor i varje. Sedan får barnen olika uppgifter inom både addition och subtraktion.

I teamet bakom Mattebageriet finns även matematikläraren Anna Karlsson som tidigare i höstas fick pris av Lärarnas Riksförbund som Årets Inspiratör, bland annat för sitt arbete med appen. Hon utsågs även till världens mest innovativa lärare 2010.

För närvarande pågår ett test av de nya versioner av Mattebageriet som är under utveckling. Den här gången är det bråkräkning, multiplikation/division och uppställning av stora tal som gäller.

– Barnen har tjatat sedan i våras om att få svårare uppgifter. Och nu när de har gått upp en klass passar det bra att de får testa de nya apparna, säger Calle Magnell.

Läs mer här

Kommentera