Debatt

”Be inte eleverna skriva om Påsklovet”

Alla barn har inte samma möjlighet till att åka på skidresa under påsklovet, menar lärarstudenten Freddy Grip (V). Därför uppmanar han i en debattartikel till att sluta ge eleverna i uppgift att skiva om lovet. 

På måndag börjar många skolor igen, detta efter en vecka ledigt. En vecka som kan har varit ros eller ett påskris utan fjädrar. För de allra flesta elever är påsklovet en trevlig upplevelse, en skidresa med familjen, ägghalvor, påskägg eller utklädda påskkärringar som går från hus till hus och frågar efter godis. För andra kan påsklovet vara en vecka av ångest och stress.

Stressade föräldrar som inte får ekonomin att gå ihop, som letar febrilt efter gratisaktiviteter. Föräldrar som bara kan drömma om en skidresa: var ska pengarna komma ifrån när lönen knappt räcker till mat efter att räkningarna är betalda? Föräldrar som inte har möjlighet att ta ledigt under veckan utan kämpar med att hitta andra som barnen kan vara med. En tjej i årskurs 8 skriver i enkäten Ung röst 2014 att ”Vi har ingenstans att gå om det är kallt ute eller om man inte känner för att vara hemma. Allt kostar pengar att göra”. Omkring 230 000 barn i Sverige lever i ekonomisk utsatthet enligt Rädda Barnens årsrapport Barnfattigdom. Även dessa barn kommer tillbaka till skolan efter påsklovet. Låt dem då inte behöva skriva om sin vecka.

Att låta eleverna fritt skriva om sin vecka i skolan är förödande jobbigt för många elever. De kan känna sig tvungna att ljuga om sin vardag för att i jämförelse med kompisarna inte sticka ut. De kan ha otrevliga erfarenheter som de gärna lämnar hemma och inte vill ta med till skolan. Låt istället skolan få vara i centrum. Eleverna kan få beskriva hur de använt sin engelska under lovet eller hur de använt sina kunskaper i matematik. De kan få reflektera över vädret, eller om de reagerat på någon reklam. Uppgifter som sätter skolan i centrum och som inte direkt tvingar eleverna att lämna ut sin vardag.

Freddy Grip (V), lärarstudent och ersättare i utbildningsnämnden Stockholms stad.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm