blog6
Digitalt

”Bloggen fyller ett hål i undervisningen”

Med bloggen ”Alla kan spanska” ger läraren Santiago Villalobos sina spanskelever kunskap om det spanska och sydamerikanska samhället och populärkulturen. 

Bloggen

Här hittar du bloggen

Sedan 2007 driver Santiago Villalobos bloggen ”Alla kan spanska”, för lärare och elever. Det var under ett möte med andra spanskalärare som idén väcktes och Santiago Villalobos, som tycker att läromedlen i spanska ofta är tråkiga och inaktuella, nappade.

– Syftet med bloggen är inte att ersätta grammatikboken utan den ska vara ett dynamiskt och aktuellt läromedel. Därför använder jag bloggen ungefär 15 minuter varje lektion, säger han.

Tack vare bloggen får eleverna en insyn i spansk och sydamerikansk kultur. Eleverna får lära sig om aktuella händelser och populärkultur i spansktalande länder, något som Santiago Villalobos tycker är viktigt för språkinlärningen.

 – För att lära sig ett språk är det bra att vänja ögat och örat vid att se och lyssna på språket. Det är också bra att vänja sig vid kulturen, då kan man lära sig att förstå språket.

Santiago Villalobos anpassar språket på bloggen så det passar elevernas olika språkkunskaper, alla inlägg har olika svårighetsgrad. Innehållet på bloggen är en mix av texter från spanska hemsidor, musikvideor, låttexter och uppgifter till eleverna.

En uppgift Santiago ofta använder är ”veckans fråga”, frågorna kan till exempel handla om aktuella händelser eller favoritfärger, beroende på vilka elever frågan ställs till. Som läxa får eleverna svara på frågan i kommentarsfältet på bloggen. Flera andra spansklärare använder bloggen i undersvingen och responsen har varit positiv.

– De hör av sig och är väldigt glada och säger att min blogg ger dem inspiration till undervisningen. På bloggen finns det material och läraren bestämmer själv hur det ska användas, till exempel översätta låttexter, säger Santiago Villalobos.

Han driver också en Facebookgrupp för både nuvarande och gamla elever. I gruppen länkar han till bloggen när det finns nya inlägg. På det sättet hjälper bloggen till att hålla gamla elevers språkkunskaper fräscha.

– Jag tycker det är jättekul att blogga och att vara lärare. Bloggen fyller ett hål som saknas i undervisningen. 

blog5
Kommentera