pensionerade_larare

Anna Stenström, verksamhetschef inom grundskoleförvaltningen i Borås Stad.

Lärarbrist

Så lockas pensionerade lärare med lönepåslag

I Borås vill man hejda lärarbristen genom förbättrade villkor för lärare som arbetar vidare efter att man fyllt 66 år – med 2 000 kronor i lönetillägg.
– Det kan vara en extra morot för att jobba vidare efter den givna pensionsåldern, säger Anna Stenström, verksamhetschef inom grundskoleförvaltningen i Borås Stad.

Mer om arbetsgivaravgifter:

Just nu gäller följande nivåer för arbetsgivaravgifter 2018:

Född -37 eller tidigare => 6,15 procent
Född 38–52 => 16,36 procent
Född -53 eller senare => 31,42 procent

Källa: Skatteverket

I december kom nya siffror från Skolverket som visar att prognosen för lärarbristen har försämrats sedan mätningen för två år sedan – rekryteringsbehovet har stigit med 7 000 heltidslärare i för- och grundskola för de närmaste fem åren, för en total på 77 000. 

Men på sina håll görs lokala satsningar för att möta behoven. I Borås har man valt att förbättra villkoren för lärare som väljer att jobba vidare efter 66 års ålder med ett lönepåslag och totalt har 28 personer hittills fått lönetillägg. Lönepåslaget motsvarar den sänkta arbetsgivaravgiften till de lärare som är över 66 år, enligt SKL.

Tanken bakom systemet är att säkra regionens kompetensförsörjning, menar Anna Stenström som är verksamhetschef inom grundskoleförvaltningen i Borås Stad. 

– Det är inte alla som jobbar efter att man fyllt 66 år som får det här tillägget utan det är noga identifierat vilka tjänster och grupper som behövs tillsättas, säger Anna Stenström.

Hur går ansökningen till?

– Den närmaste chefen gör en ansökan om att man vill ge en person ett lönetillägg och sedan går det vidare till förvaltningschef som fastställer om personen får det eller ej. Det är upp till 2 000 kronor som läraren kan få som mest i lönetillägg, säger Anna Stenström.

Satsningen har varit framgångsrik sedan den infördes i mars 2017 och förvaltningen har sett ett stort intresse bland lärare att arbeta kvar. 

– Vi är verkligen nöjda med den här lönesatsningen. Det har uppfattats som en väldigt positiv satsning från lärare och arbetsgivarnas sida. Det kan vara en extra morot för att jobba vidare efter den givna pensionsåldern. Men det finns ju andra drivkrafter också såklart, men pengarna är lite grädde på moset om man är sugen på att jobba kvar som lärare.

Bill Bakkemose, 67, arbetar som lärare för årskurs 1–2 på Aplaredskolan i Borås och har sedan september fått ett extra lönetillägg på 2 000 kronor.

– Bruttomässigt är det en ganska stor summa pengar, nu behöver jag dessutom inte betala lika mycket i skatt vilket gör att det blir enklare att leva, säger han.

Har pengarna varit avgörande i att du ska jobba vidare efter pensionen?

– Nej, absolut inte. Det har varit mer avgörande att höra att man är en duktig pedagog och att man är eftertraktad på marknaden. De 2 000 kronorna har inte varit avgörande men om man som lärare står och tvekar i att fortsätta jobba så tror jag säkert att man då väljer att fortsätta, säger Bill Bakkemose.

Borde fler ta efter Borås satsning? 

– Ja, absolut. Men det måste nog till mer pengar för att locka fler att fortsätta och komma tillbaka. Ge oss 5 000 kronor mer, för den pensionen vi har är inte hög. Vi ska ha betalt för den erfarenheten och rutinen många av oss har, säger han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm