vibeke
Skolmat

”Bra skolmat påverkar inlärningen”

Hon hamnade på prispallen när landets bästa skolkockar utsågs och hon har mobiliserat elever och lärare till att minska matsvinnet mest av alla skolkök. Vibeke Frisk är kocken som lämnade stjärnkrogen i Norge för att så småningom ta över skolköket i Täby.

Det var den heta debatten om skolmaten och  känslan av att kunna förändra genom att tillföra erfarenheter från restaurangvärlden, som fick Vibeke Frisk att hoppa på jobbet som kökschef på Rösjöskolan i Täby i norra Stockholm.

– Det är jätteviktigt att skolmaten är god, nyttig och ser inbjudande ut. Det är en rolig utmaning att få barnen att tycka om nya saker. Många barn är skeptiska och lite rädda om de inte vet vad som finns i maten, säger hon.

– När jag till exempel skulle laga fisksoppa valde jag att, istället för att blanda allt, ställa fram soppgrunden med fisken för sig och servera rostade grönsaker, lite krutonger och aioli bredvid.

På så sätt kunde barnen plocka ihop sin egen fisksoppa och rätten blev plötsligt väldigt populär.

– Jag vill också avfärda myten att barn inte tycker om smak. Ingen vill äta mat som inte smakar något. Barnen på min skola tycker om kryddor och internationella rätter.

Vad tycker du om matdebatten?

– Medierna visar bara skräckexemplen i skolköken så att vi får en stämpel på oss. Jag tycker det är orättvist för på många skolor är det riktigt bra. Jag kommer ju från Norge och där har man med sig smörgåsar till skolan. Att barnen i Sverige får lagad mat till lunch är fantastiskt.

Vilka är mest kräsna – elever eller restaurangbesökare?

– Det är stor skillnad. Det är fantastiskt att jobba på en skola för jag har aldrig fått så mycket positiv feedback. På krogen kräver kunderna god mat medan barnen och lärarna tycker det är fantastiskt. Nu när eleverna äter bra skolmat orkar de med mycket mer. Bra mat påverkar absolut barnens inlärning och utveckling.

Vibeke Frisk och Rösjöskolan vann nyligen tävlingen ”Mata inte sopmonstret” för att skolan lyckats minska matsvinnet mest av alla deltagare under ett par veckor.

– Matsvinnet är en jätteviktig fråga med tanke på miljön, men också för att det är pengar vi slänger rakt ut i soporna när vi slänger mat. Nu när vi vann tävlingen har jag haft lite extra lyx med hembakt bröd varje dag, lite fler rätter och roliga röror. Med det vill jag visa att om vi sparar pengar genom att inte slänga så kan vi göra ännu bättre mat.

Vad är ditt råd till andra skolkök?

– Det spelar ingen roll hur god maten är om den inte ser god ut för barnen. Det är också viktigt att planera barnens tid så att de har lugn och ro under lunchen. Stress är den största faktorn till att de slänger mat eller inte äter tillräckligt.

Vad är ditt bästa minne från din skoltid?

– Det var en svår fråga. Jag minns inget specifikt från min kockutbildning, men tyckte det var jätteroligt. Jag har alltid älskat att laga mat och visste redan som liten att jag skulle bli kock.

Kommentera