Bråttom att ansöka om karriärtjänsterna

Redan i år kan det skapas 4 400 nya karriärtjänster för lärare.Om huvudmännen hinner ansöka, vill säga. För tiden är knapp.– Det finns ett problem i att kommunerna kanske inte kommer att hinna, säger Peter Östlund, projektledare för karriärtjänsterna på Skolverket.

Nu tas nästa steg i regeringens reform med karriärtjänster, lektorer och förstelärare. Regeringen har beslutat att avsätta 880 miljoner per år till de nya tjänsterna förstelärare och lektor.
Redan till hösten kan 4 400 tjänster skapas, skriver regeringen på hemsidan.

Så nu är det upp till varje huvudman att ansöka för att få de nya tjänsterna. På skolverkets hemsida finns beräkningar på hur många tjänster varje huvudman kan ansöka om, baserat på antal elever.
– Varje huvudman kommer få ansöka om karriärtjänster. Tidsplanen har vi tagit fram utifrån den information vi har fått från regeringen, säger Peter Östlund, projektledare för karriärtjänsterna på Skolverket, till Skolvärlden.se.

Men det är bråttom
om man som huvudman vill ansöka och ha chans att få pengar nu till hösten.
Ansökningstiden öppnar 20 mars och stänger redan fyra veckor senare, 17 april.
Peter Östlund medger att tiden är knapp.
– Det är därför vi lägger ut information redan nu. Som du förstår hinner vi inte gå ut med något tryckt material i det här läget, utan det kommer inför kommande informationsinsatser.

Ser du att det kan bli problem för vissa huvudmän att hinna ansöka i tid?

– Ja, det finns en sådan risk. Det vi kan göra är att gå ut med informationen så fort som det bara är möjligt, men det finns ett problem i att kommunerna kanske inte kommer att hinna.

De som blir utsedda nu kommer också att vara de som prioriteras inför nästa omgång.

Beslut fattas sedan av Skolverket senast 1 juni 2013 – och själva reformen träder i kraft 1 juli.
Skolverket har haft stora problem när det gäller ansökningar till lärarlegitimationerna, och tidsgränsen har flera gånger flyttats fram. Men enligt Peter Östlund finns det ingen risk att det blir likadant den här gången.
– Nej, det finns ingen risk att vi inte hinner med. Det som har varit problemet med lärarlegitimationerna har ju varit dels it-systemet och dels ansökningar som varit mycket krångligare än man trott. Här har ju regeringen ritat upp riktlinjerna och det finns inga sådana knepigheter.

Kommentera