w_jonsson_och_bjorlund

Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson och Liberalernas partiledare Jan björklund.

Förslag

C vill slopa krav på lärarlegitimation

Centerpartiet vill lösa lärarkrisen genom att slopa lärarnas legitimationskrav. Men det vore ett stort steg bakåt, anser förra utbildningsministern Jan Björklund (L). 

Nyligen rapporterade Arbetsförmedlingen att bristen på lärare är den största man sett under de senaste nio åren och utbildningsdepartementet menar att det totala rekryteringsbehovet de kommande fem åren är 90 000 heltidstjänster.

Det vill Centerpartiet lösa genom att slopa kravet på lärarlegitimationen tillfälligt under tre år.

– Det ska gälla för pensionerade lärare och andra lärare som i dag saknar legitimation. Detta är särskilt viktigt i skolor med många nyanlända så att de eleverna snabbt kan lära sig språket och komma in i vanlig undervisning, säger partiets vice ordförande Anders W Jonsson i ett pressmeddelande.

Han menar att det finns många duktiga lärare som varken får sätta betyg eller undervisa fullt ut. Att få in de lärarna i skolan kan enligt honom minska pressen för de lärare som är aktiva i skolorna.

Men förre utbildningsministern Jan Björklund (L) sågar förslaget enligt SVT.

– Det vore ett stort steg bakåt. Kommunerna har sedan kommunaliseringen på 1990-talet ägnat sig åt att anställa en stor mängd obehöriga och outbildade lärare därför att de är billigare att anställa. Därför har vi infört lärarlegitimation för att lyfta kraven på lärarkåren och om vi nu tar bort det, ja då fortsätter Pisa-resultaten att sjunka, säger partiledaren till SVT.

Nyligen föreslog Lärarnas Riksförbund att den nya tjänsten lärarassistenter införs i skolan. Nu ställer sig centerpartiet bakom förslaget och menar att tjänsten skulle innebära avlastande sysslor som administration, IT och lokalbokning.

Under fredagen samlas centerpartiet för kommundagar i Karlstad.

Kommentera