sveriges_basta

Vinnarna Anneli Johansson (tv) och Anneli Näsberg.

| Foto: Björn Leijon
Lärare

De utsågs till Sveriges främsta lärare i entreprenörskap

Anneli Johansson och Anneli Näsberg från Sundsvall är Sveriges främsta lärare i entreprenörskap.
– Det är kul att få ett kvitto på att det man gör är bra, säger Anneli Johansson.

För andra året i rad korar Lärarnas Riksförbund och Svenskt Näringsliv ”Sveriges främsta lärare i entreprenörskap”. Under tisdagen tilldelades lärarna Anneli Johansson och Anneli Näsberg titeln ”Sveriges främsta lärare i entreprenörskap”.

Anneli Johansson och Anneli Näsberg jobbar med Ungt Förtagande (UF) på Hedbergska skolan och Sundsvalls gymnasium.

– Jag har jobbat med det här i jättemånga år och brinner verkligen för detta, och det gör Anneli (Näsberg) också. Det är kul att få ett kvitto på att det man gör är bra. Att arbeta med Ungt Företagande och entreprenörskap är så himla kul, säger Anneli Johansson, lärare på ekonomiprogrammet.

– Det är jättekul att ha vunnit. Vi samarbetar och arbetar väldigt bra tillsammans, säger Anneli Näsberg, lärare estetiska programmet.

Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma alla lärare som lockar fram sina elevers intresse för att starta egna företag och utveckla sina förmågor i samarbete, kreativitet och problemlösning. Som pris får lärarna en resa till ett EU-land för att få nya intryck till sin undervisning. Dessutom har vinnarna gratulerats under en lunch av Prins Daniel.

– Han brinner verkligen för entreprenörskap. Vi hade jättemycket att prata om, en klockren lunchdejt, säger Anneli Johansson.

Jury har bestått av Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund, och ordföranden för Svenskt Näringsliv Leif Östling. De nominerade lärarna har bedömts utifrån hur väl de har lyckas utveckla elevernas entreprenöriella talanger, hur de främjar samverkan mellan skolan och det lokala näringslivet, samt främja deras företagsamhet samt främja deras företagsamhet.

– Sverige behöver engagerade ungdomar för att forma vår framtid. Entreprenörskap i skolan krävs för att inspirera och uppmuntra eleverna att tänka utanför ramarna. Det är därför viktigt att särskilt uppmärksamma de lärare som dagligen jobbar engagerat med dessa frågor, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Sandra Magnusson, från Malmö SFI-skola och Folkuniversitetet i Malmö, tilldelades andraplatsen.

– Jag skulle vilja använda det här priset till att sprida mitt koncept till andra pedagoger inom vuxenutbildningen, säger Sandra Magnusson.

Tredjepriset gick till Karin Ekelund, förstelärare Malmö Borgarskola.

– Jag känner mig hedrad. Både för att mitt och andra arbete uppmärksammas inom entreprenörskapet. Jag brinner för det här och tycker det är jätteviktigt, säger hon.

Kommentera