arets_yrkeslarare_0

Håkan Nilsson (till vänster) och Monica Nilsson (mitten) på scen för att ta emot priset.

Yrkeslärare

De blev utsedda till årets yrkeslärare

Under yrkes-SM i Malmö utsågs vinnarna av Årets Yrkeslärare. Vann gjorde Håkan Nilsson, Monica Nilsson och Michael Borgström.
– Jag är otroligt stolt över att ha fått det här priset, säger Håkan Nilsson.

Priset Årets Yrkeslärare i Skåne instiftades för några år sedan för att uppmärksamma duktiga yrkeslärare runt om i landet. Under yrkes-SM uppmärksammades tre duktiga yrkeslärare som spelat en viktig roll i varför yrkesutbildningar presterar och levererat en hög nivå.

En av vinnarna var Monica Nilsson, från Hotell-och turistprogrammet i Malmö, som arbetat inom området sedan 1994.

– Det är såklart trevligt att bli uppmärksammad efter många år och mycket slit i branschen. Jag hade jobbat 20 år inom branschen innan och kände väl att det inte kommer att fungera till pensionen. Jag har alltid gillat ledarskap och att vara lärare innebär mycket ledarskap – så det passade mig.

Varför vann du utmärkelsen tror du?

– Jag vann kanske för att jag ställer rätt stora krav på alla i min omgivning – på allt ifrån elever till skolledning. Det verkar vara uppskattat. Det var en överraskning att jag vann och det är klart jag är stolt.

Utöver Monica Nilsson vann även Håkan Nilsson som sedan 1986 har arbetat som yrkeslärare på El- och energiprogrammet på Österängsgymnasiet i Kristianstad.

– Jag brinner verkligen för detta och tycker det är himla kul. Redan när jag gick utbildningen själv så bestämde jag mig för att jag ville bli lärare, berättar han.  

Även om han i över 30 år har arbetat inom branschen som lärare blir han nyfiken av att lära sig nya knep för att utvecklas som lärare.

– Ett tips jag har är att någon gång under yrkeskarriären borde man gå någon högre utbildning. Jag gick en didaktikutbildning efter 15 år som lärare. Man ska vidareutbilda sig hela tiden, annars är det lätt att man kör fast i gamla normer och gamla tankesätt, säger Håkan Nilsson.

Vad beskriver en bra yrkeslärare?

– Du måste vara engagerad och tycka om ungdomar, det är jätteviktigt. Du måste även tycka om att utveckla och göra ungdomarna anställningsbara till yrkeslivet. Sedan måste man vara nyfiken och våga prova på något nytt hela tiden. Våga göra fel, experimentera och gå utanför boxen, berättar Håkan Nilsson.

– Man måste våga ställa krav. Vi jobbar trots allt med skattepengar och varje utbildningsplats kostar pengar. Då kan man liksom inte låta resurserna gå förlorade, säger Monica Nilsson.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm