skrotorkester_web
Foto: Paul Ström
Lektionstips

De gör musik av skrot

Vattenkannegitarrer och tromboner gjorda av plastpåserör. Skrotmusik är projektet som uppmuntrar elever till att uppfinna instrument – av vad som helst.

Om Skrot

Skrot bygger och spelar på skrotinstrument med elever i årskurs F–3 och 4–6. Projektet handlar om musik, uppfinning, fantasi, miljö och återvinning. 

Läs mer på skrotmusik.se

 

Skapande skola

Skrot kan besöka skolan inom ramarna för Kulturrådets sökbara stadsbidrag Skapande skola. Ansökan om bidraget görs av kommunen.

Läs mer här

– Du vet de små plastpåsarna vid kassorna på ICA. När de tar slut finns rör kvar som man kan använda. Och om du går lite djupare in i butiken, till frukten, så finns en annan typ av rör som är lite mindre. Om man sätter ihop de båda rören blir det som en trombon som går att spela på.

Tipset kommer från Anna Cederquist som jobbar med projektet Skrot tillsammans med ytterligare några musikpedagoger i Skåne. Syftet är att stimulera elevers uppfinnarrikedom och lära barnen att återanvända, genom att tillsammans skapa skrotmusik.

– Återbrukstanken är central. Det handlar om att använda det vi har och kanske uppfinna något nytt. En trasig gitarr och en trasig vattenkanna kan tillsammans bli en vattenkannegitarr, säger Anna Cederquist.

Skrotmusik är ett ambulerande projekt som främst besöker skolor inom ramarna för Kulturrådets kultursatsning Skapande skola.

– Vi kommer dit och bygger instrument med barnen, pratar om musik och teknik och spelar tillsammans. Vi gör ofta musiksagor med de yngre eleverna. Sedan kan lärarna välja att spinna vidare på det här inom ämnen som teknik, svenska, slöjd och musik. 

Att skapa den här typen av ”låtsasinstrument” kan ha en avdramatiserande effekt på att spela musik, enligt Anna Cederquist. Men det är också billigare än ett riktigt instrument och ger kännedom om hur musik fungerar, menar hon.

– Vi brukar dessutom uppmuntra barnen till att göra instrumenten fina med tyg eller paljetter eller liknande. Då får instrumenten ett högre värde och de är mer rädda om dem.

Kommentera