Fusk

De säljer fusk på högskoleprovet för stora summor

Gruppen "HP-hjälpen" skickar reklamerbjudanden om hjälp att fuska på högskoleprovet - mot en kostnad. Ett resultat på 1,9 kostar 99 000 kronor.

I torsdags fick 24-åriga Adel Matte, ett oväntat brev hem till Vällingby i Stockholm. I brevet finns en prislista för olika resultat på högskoleprovet. Ett resultat på 1,4 kostar 39 000 kronor, 1,5 kostar 49 000 kronor och så vidare upp till 1,9, som kostar 99 000 kronor. Det enda HP-hjälpen inte erbjuder är toppresultatet 2,0. ”Eftersom du behöver ha unika svar, måste vi ge ett antal fel. Detta innebär att vi inte kan garantera högre resultat än 1,9”, skriver man. Det rapporterar Aftonbladet.

– Jag tycker det är oetiskt, för jävligt mot de som kämpar i flera år för att få ett tillräckligt bra resultat för att komma in på det de vill, säger Adel Matte till tidningen.

Han hade inte tillräckligt bra resultat för att komma in på läkarlinjen i Sverige. Sedan några år tillbaka pluggar han läkarprogrammet i Wroclaw i södra Polen. Hans flickvän och hennes bror – som gör samma sak – har också fått brevet från HP-hjälpen.

– Jag vet inte om de riktar in sig på folk som pluggar utomlands och som de tänker vill flytta hem igen och börja plugga i Sverige.

Metoden för fusket som beskrivs i brevet är som hämtat ur en agentfilm: Kunden betalar 5 000 kronor i deposition för en hörsnäcka liten som ett riskorn. HP-hjälpen filmar sedan provet med dold kamera och ger rätt svar i hörsnäckan.

Tuula Kuosmanen, ansvarig för högskoleprovet på Universitets- och högskolerådet (UHR), känner igen metoden.

– Vi är väl medvetna om den här problematiken. Det har förekommit fusk på högskoleprovet förut men den tekniska utvecklingen har gjort det möjligt för en liten grupp att hjälpa många att fuska, säger hon.

Tips till UHR hösten 2015 ledde till att 42 provdeltagare fick sina svar underkända och att 9 studenter vid Karolinska institutet kastades ut från läkarprogrammet på grund av fusk.

– Som det är nu kan vi inte polisanmäla de som fuskar. Vi kan underkänna resultat och frånta utbildningsplatser, men vi vill också kunna polisanmäla, säg erTuula Kuosmanen.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm