anna_kaya
Foto: Gustav Karlsson

”Det är det finaste priset man kan få”

Här tar Anna Kaya emot Svenska Akademiens svensklärarpris av ständige sekreteraren Peter Englund.– Det är överväldigande och jag känner mig väldigt hedrad, säger hon till Skolvärlden.se.

Anna Kaya, lärare i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 1-7 på Norrbackaskolan i Märsta, är en av tre lärare som på Bokmässan mottog Svenska Akademiens svensklärarpris 2012. De andra två är Kajsa Hedlund, Toleredsskolan i Göteborg och Anders Bernersson, Tuppkärrsskolan i Surahammar.

Priset utdelas varje år, och tilldelas lärare som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen.
Priset, 50 000 kronor till varje lärare samt 30 000 till skolorna de arbetar på, delades ut av Peter Englund, ständig sekreterare i Svenska Akademien.
Anna Kaya är efter prisutdelningen väldigt glad.
 – Det är överväldigande och jag känner mig väldigt hedrad. Det är det finaste priset man kan få.
Varför tror du att just du får priset?
– Jag arbetar med nyanlända elever och jag har ett väldigt medvetet språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt som jag ofta och gärna pratar om i min blogg. Att ge eleverna strategier och verktyg för att de ska kunna utveckla sitt nya språk och i förlängningen kunna lära, och nå skolframgång, på sitt nya språk är oerhört viktigt. Jag brinner mycket för dessa frågor och för att utveckla skolan i stort.
Hon fortsätter:
– Jag tror också att mitt arbete har uppskattats av fler än mina elever och närmsta kollegor. Jag är aktiv i debatten och sociala medier. Många andra lärare hör av sig till mig och berättar att det tycker det jag skriver är givande.

Peter Englund är också han glad efter prisutdelningen.
– Svensklärarpriset är ett av våra viktigaste priser. Nobelpriset är såklart väldigt stort och glammigt, men det här är egentligen mer nära kärnan i vad vi gör, säger han till Skolvärlden.se.
Han betonar svensklärares betydelse för det svenska språket.
– Det är ju de som finns där i klassrummet varje dag och de är de som är avgörande för det svenska språket. Det är ju inte vi, som väljer huruvida ett ord ska vara med i SAOL eller inte. De utför ett slitarbete med enormt höga krav, och det känns väldigt bra att kunna dela ut det här priset.

Kommentera