unenge
Foto: Jonas Hallqvist
Samtal med

”Det viktigaste är att vilja vända blad”

Johan Unenge är författare, tidigare läsambassadör och serietecknare – trots att han lade den drömmen på hyllan redan i tonåren. Och så är han trött på böcker som hänger kvar i skolorna av gammal vana.

Det började med serien ”Agent Annorlunda” i mitten av 1980-talet. Vi var två 20-åriga killar som ville göra något tillsammans. Jag kunde rita och Måns Garthon kunde skriva. Så i en tid när serietidningsläsandet sjönk och det ansågs sämre att läsa serier valde vi att göra något så udda som en svensk serie.

I dag är serier accepterade och de flesta vet att de kan vara en bra ingång till läsning. De signalerar inget av det som bokläsning i värsta fall kan göra för en ovillig läsare. Tvärtom är serier inbjudande, lustfyllt och liknar den underhållning som unga översköljs av på nätet
i dag. Även om de har tappat en del av sin utstrålning i takt med att de har blivit accepterade.

Efter framgången med Eva & Adam-serien fick jag plötsligt massor av förfrågningar om att komma ut på skolbesök och prata om serier. Jag sögs allt längre in i barnkulturen och fick någon typ av auktoritet på området. Det var då jag fick frågan om att bli läsambassadör, med uppdrag att få vuxna att förstå sin roll för barns läsning.

Många vuxna är inga läsförebilder i dag, de är inga läsare. Jag upplever också att många lärare saknar kompetens om vilka böcker som är gångbara. Det finns många böcker som bara hänger kvar, trots att de inte alls speglar världen i dag. Det tror jag är förödande. Det viktigaste är att vilja vända blad.”

Berättat för Anna-Lena Hernvall

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm