elever_pa_knutpunkten_elevens_val

Elever på Högastensskolan delar ut broschyrer om prostatacancer på Knutpunkten i Helsinborg.

Undervisningstips

”Eleverna påverkar samhället”

De har samlat kläder till asylsökande barn, bidragit till Unicef och uppmärksammat prostatacancer. Läraren Karin Nolin gjorde elevens val till en möjlighet att göra skillnad i samhället.

Om V.I.P-profilen

Följ profilen V.I.P på elevernas 
blogg

Det är rusningstid en novembermorgon i kommunikationsnavet Knutpunkten i centrala Helsingborg. Mitt i vimlet står en grupp sjundeklassare från Högastensskolan och delar ut blå broschyrer, med information om prostatacancer och hur man går tillväga för att skänka pengar till Prostatacancerförbundet.

Det är bara ett av många initiativ som eleverna tagit inom ramarna för skolans nya profil ”Världen i perspektiv” (V.I.P). Med profil menas elevens val, det vill säga två valbara timmar i veckan där högstadieeleverna får välja mellan olika profiler, som musik, idrott eller hantverk och media.

Världen i perspektiv innebär att engagera sig ideellt. SO-läraren Karin Nolin på Högastensskolan, som har elever i årskurs 7–9 tog initiativ till profilen.

– I min undervisning lägger jag stor vikt på att eleverna förstår att de är en del av samhället och världen, inte bara passiva deltagare. Jag tror att alla kan påverka, i det lilla och det stora, och därför valde jag att starta en profil där ungdomar kan välja att engagera sig, säger hon.

Hon startade V.I.P 2014 och har nu två grupper, en i sjuan och en i åttan. Eleverna väljer själva vad de vill uppmärksamma – men ämnet är ofta stort och aktuellt.

– De arrangerade en aktivitetsdag för flyktingbarnen på Råå camping, som under en period fungerade som flyktingboende och ligger i närheten av skolan. Några av eleverna kunde som tur var arabiska och agerade tolkar. De har dessutom samlat in kläder och leksaker till flyktingarna. Skolans modersmålslärare var också engagerade i projektet.

Listan blir lång när man börjar rada upp allt eleverna hunnit göra: Insamlingar, fikaförsäljning och disco har bland annat resulterat i 2400 kronor till förmån för barn på flykt, 1500 kronor till en skola i Sydafrika och 3667 kronor till Barncancerfonden. De uppmärksammar också frågor som människors lika rättigheter.

– Det är otroligt häftigt att se hur de faktiskt gör skillnad. Nu bakar de lussebullar och pepparkakor för att samla in pengar under lucia, säger Karin Nolin.

Även om profilen inte är kopplad till kursplanen eller betyg, och inte innebär läxor, så är betydelsen stor för SO-undervisningen, menar Karin Nolin.

– Vi diskuterar FN, mäns våld mot kvinnor och eleverna får möta människor i samhället med annan bakgrund än de är vana vid. Genom profilen blir undervisningen om asylpolitik verklig och det innebär ofantligt mycket.

Kommentera