Fackligt

Facket fick ordning på arbetsmiljön: ”Ska inte utsättas för risker”

Ventilation Klassrum

Ventilationen stod stilla i klassrummen när bygget drog ut på tiden (bilden är en illustration).

En försenad ombyggnation ledde till att två klassrum stod helt utan ventilation. Men bara tre dagar efter att LR-skyddsombudet Ambjörn Hagström kontaktat förvaltningen var en lösning på plats.
– Medlemmarna ska ha en trygg och säker arbetsmiljö där man inte utsätts för risker, säger han.

Planen var att lärarna skulle komma tillbaka efter sommarledigheten till en skolbyggnad med ett helt nytt ventilationssystem. Men i stället fick bekymrade medlemmar i Lärarnas Riksförbund kontakta det lokala huvudskyddsombudet och berätta att de inte hade någon ventilation över huvud taget i två av klassrummen.

Ambjörn Hagström, LR

– Det enda de kunde göra för att få någon sorts cirkulation där inne var att öppna fönstret. Det är illa nog i vanliga fall, men är ju pandemitider nu och då vill man ju absolut inte sitta i samma lokal med massa andra människor och andas samma luft, säger Ambjörn Hagström.

Det var när entreprenören som utförde ventilationsbytet på skolan upptäckte att det fanns felaktigheter i den ursprungliga ritningen som förseningen uppstod. Lösningen krävde en ny bygglovsansökan, och trots att den är godkänd måste bygget pausa under en fyra veckor lång överklagansperiod.

Som LR:s huvudskyddsombud i Avesta menar Ambjörn Hagström att bristfällig – eller som i det här fallet, obefintlig – ventilation är ett relativt vanligt arbetsmiljöproblem i skolan i hela landet. Han misstänker dessutom att problemet kan vara större än det verkar eftersom de som drabbas inte är tillräckligt högljudda för att något ska göras åt saken.

– Dålig ventilation är ett vanligt problem, och jag skulle tro att det finns ett mörkertal också. Man tiger och lider och accepterar att det är dålig luft. Om lärarna på Skogsbo skola inte hade hört av sig till mig och berättat att det här aktuella problemet fanns, hade jag inte kunnat hjälpa dem.

Jerker Olofsson är grundskolans enhetschef på bildningsförvaltningen, och han menar att det här är något som borde ha åtgärdats utan att facket ska behöva höra av sig. Men någonstans på vägen har informationen om ventilationsstoppet inte nått fram till rätt personer på förvaltningen.

– Någonstans har inte informerats, eller inte informerats tillräckligt tydligt. Sen vet inte jag precis var det har tagit stopp i det här fallet. Det blev fel och det är inte bra, men det gick snabbt att lösa, säger han.

Ambjörn Hagström på LR upplever att missar i kommunikationen även tidigare har hindrat förvaltning och skolledning att agera så snabbt som de egentligen skulle vilja.

– Jag har varit med om flera gånger att när rätt personer på kommunen väl får kännedom om problemen så går saker att lösa rätt fort. Men ofta så stannar det någonstans på vägen innan det når hela vägen fram, säger han.

Jerker Olofsson på förvaltningen menar att ventilationsproblemet på Skogsbo skola är en enskild händelse och att kommunen i vanliga fall har snabba vägar till beslut. Samtidigt förnekar han inte att det han hända att saker fastnar i systemet.

– Jag vill inte sitta här och gissa vad som skett i just det här fallet. Men det kan exempelvis hända att någon är sjuk, och så har man skickat mail till den personen och så har det inte kommit fram, säger han.

När Ambjörn Hagström skickade en skrivelse till de ansvariga och beskrev problemet och krävde en lösning reagerade de dock snabbt.

– Jag skickade min framställan på tisdag kväll och fick respons redan på onsdag förmiddag. På fredagen fanns en temporär ventilationslösning på plats, säger han, och tillägger:

– Jag ser det som är en seger för alla. För oss fackliga, för lärarna, och även för arbetsgivaren. Vi upplever att de ansvariga cheferna lyssnar på oss, i alla fall i sådana här konkreta ärenden, säger han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm