Annons
Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund, och utbildningsminister Anna Ekström.

Fackets varning – undantagsregler för obehöriga riskerar slå fel

Publicerad 25 juni 2020

Lärarnas Riksförbund varnar för följderna av att förlänga försöksverksamheten med undantagsregler för att anställa obehöriga lärare.
– Det finns en uppenbar risk att arbetsgivare använder de här reglerna på ett sätt som faktiskt drar undan mattan för legitimationsreformen, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

I mitten av juni beslutade regeringen att förlänga tiden som gäller en försöksverksamhet med undantagsregler för att anställa obehöriga lärare medan de genomgår en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). Höstterminen 2020 skulle vara den sista med undantagsregler, men nu förlängs det fram till höstterminen 2025.

Huvudregeln är att endast behöriga, legitimerade lärare får anställas. 2016 infördes en tillfällig regel i form av en försöksverksamhet som säger att en person som saknar legitimation får ges en tidsbegränsad anställning som lärare på upp till som högst tre år, förutsatt att följande kriterier uppfylls: 

• Huvudmannen inte får tag på en legitimerad och behörig lärare

• Personen har de ämneskunskaper som krävs för en behörighetsgivande ämneslärarexamen, och

• Personen genomgår en KPU under anställningen

Lärarnas Riksförbund (LR) är kritiskt till förslaget att förlänga försöksverksamheten så att den kan tillämpas på anställningar som påbörjas senast höstterminen 2025.

– Det finns en uppenbar risk att arbetsgivare använder de här reglerna på ett sätt som faktiskt drar undan mattan för legitimationsreformen, säger Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund.

Lärarnas Riksförbund skriver i juni i ett remissvar att det har kommit till förbundets kännedom att det finns försök från huvudmannahåll att kringgå regelverket kring försöksverksamheten. 

”Det handlar om anställning av obehöriga personer med hänvisning till försöksverksamheten men i strid med kraven i skollagen och de intentioner som framförs i förarbetena”, skriver förbundet på sin webbplats.

– LR har varnat för konsekvenserna i remissvar, så vi har redan påtalat detta. Vi kommer fortsätta anmärka på att det här kommer att få negativa effekter, säger Åsa Fahlén.

Samtidigt finns ett rättsfall där Ljusdals kommun gått ännu längre än regelverket i skollagen kring försöksverksamheten tillåter.

Här har kommunen i ett fall valt att anställa en obehörig på tre år trots att kriterierna inte uppfylls. I stället hänvisar man till att personen ”ska söka” kurser.

Christian Jensen, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Ljusdal anmälde kommunen till förvaltningsrätten. Men förvaltningsrätten bedömde att kommunen har agerat i enlighet med lagen. 

Christian Jensen valde att överklaga ärendet vidare till kammarrätten, som inte beviljade prövning. Därefter överklagades kammarrättens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen – som inte heller beviljar prövning.

– Det är oerhört upprörande att vi har en Högsta förvaltningsdomstol som inte tillämpar den lag som finns, säger Christian Jensen

Har du fått någon motivering till domstolens beslut?

– Nej det har jag inte fått. De tycker inte att det räcker till för en prövning. Hur man kan tycka att det inte räcker till för en prövning när man i det tillfälle kontraktet skrivs bevisligen inte lever upp till de punkter som lagstiftningen ställer… det är ju spännande att tre olika nivåer av rättssystemet avfärdar det med ”nej vi tycker nog att lagen följs”

Enligt utredare på Lärarnas Riksförbund som Skolvärlden har varit i kontakt med är det här beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen inte prejudicerande. 

Det beslutet innebär är att fallet inte prövas av förvaltningsdomstolen och att förvaltningsrättens dom därmed står fast. Inte heller förvaltningsrättens dom har prejudicerande verkan, men den ger en fingervisning om att det krävs ett underlag med merituppgifter och annat som gör att omständigheterna blir klara för domstolen. 

Förvaltningsdomstolens besked innebär inte att kommunen agerat rätt utan fallet är ett tydligt exempel på en felaktig hantering från en kommun, enligt Lärarnas Riksförbund, som menar att regelverket kan missbrukas.

Resonemanget som regeringen för i den proposition som ligger till grund för försöksverksamheten är inte tillräckligt tydlig, menar Lärarnas Riksförbund.

– Så långt som vi vet nu verkar det inte vara tillräckligt tydligt, eftersom det är möjligt för en huvudman att agera på det här sättet. Är det fler arbetsgivare som beter sig på det här sättet omkullkastar man hela kravet på en legitimation, säger Åsa Fahlén och fortsätter: 

– Man behöver verkligen se över hur det här fungerar i praktiken. Jag kan förstå att man vill få in fler i läraryrket. Men en utbildad legitimerad lärare måste alltid ha förtur till en anställning.

Hon påpekar att det som har skett i Ljusdal är oroande.

– Det är jätteallvarligt. Det är en väldigt viktig del att belysa i vårt fackliga arbete. Inte bara för våra medlemmars skull, utan även för elevernas rätt att faktiskt undervisas av en legitimerad lärare. Om det då visar sig att arbetsgivaren utan några som helst konsekvenser kan anställa någon i stället för en legitimerad lärare – då finns det en risk att det här får ringar på vattnet. Vad är då en lärarutbildning värd? 

Hur orolig är du för att det nu ska ske på fler platser i landet?

– Jag är orolig. Men redan före försöksverksamheten har det funnits ett digert jobb för våra ombud att faktiskt bevaka att arbetsgivare gör en ordentlig genomsökning efter behöriga kandidater innan man anställer. Men med de här undantagsreglerna och det vi ser sker i Ljusdal så gör man det fackliga arbetet i stort sett helt omöjlig, säger Åsa Fahlén.

Vad kan Lärarnas Riksförbund centralt göra för att få till förändring i frågan?

– Det vi behöver göra är att uppvakta utbildningsministern och påtala vad det här faktiskt riskerar att leda till. För jag tror inte det här är intentionen från regeringens sida, utan intentionen är få fler lärare. Men om man minskar vikten av att vara legitimerad lärare så riskerar man att det i stället blir kontraproduktivt.

Carina Bryngelsson, chef på utbildningsförvaltning i Ljusdals kommun, har avböjt att kommentera ärendet.  

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

5 tips: Här är lärarnas favoritappar

Digitalt

Här är fem utvalda appar som lärare använder i sin undervisning.

Annons
Annons
Lärares befogenheter

Högsta domstolen friar i BEO-fallet: Inte kränkande behandling

Dom

Högsta domstolen friar i BEO-fallet.

LR: ”Lärare måste ha vissa befogenheter”

Dom

”Domen pekar på att det finns situationer där fysiskt ingripande är adekvat”, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Annons

Betyg från årskurs fyra skjuts upp

Betyg

Möjligheten för fler skolor att införa betyg från årskurs fyra skjuts upp till nästa läsår.

Annons
Annons

Inget treterminssystem i Malmö

Treterminssystem

Malmö stads försök att testa tre terminer får ett nej från Utbildningsdepartementet.

Annons
Lämplighetstest

Regeringen föreslår lämplighetstest till lärarutbildningen

Lärarutbildning

Blivande lärare kan få göra lämplighetsprov på lärarutbildningen i framtiden. 

Debatt

Debatt: Bättre om lärare fick göra prov i stället för elever

Debatt

”För att säkerställa likvärdighet och rättssäkerhet i svensk skola behövs en annan lösning, något nytt. Varför inte testa Sveriges lärare?”

Kommentera
Skolverket hemligstämplar uppgifter

Uppmaningen till friskolorna: Publicera statistik om betyg

Beslut

Friskolornas Riksförbund rekommenderar friskolor att själva lägga ut betygsstatistik för allmänheten. 

Starka reaktioner på beslut att hemligstämpla uppgifter

Beslut

Beslutet skapar stor debatt i sociala medier.

Skolprofilerna: ”Dödsstöt för en demokratisk och öppen skola”

Beslut

”Det är ett helt förkastligt beslut som leder till en dödsstöt för en öppen demokratisk skola”, skriver Skolvärldens bloggare och profiler Sara Bruun, Michael Bruér och Nicklas Mörk.

Skolverket hemligstämplar uppgifter om alla skolor

Statistik

Från och med i höst kommer Skolverket inte längre att publicera statistik om enskilda skolor.

Anna Ekström kritisk: ”Information som behöver göras tillgänglig”

Utbildningsminister Anna Ekström (S) är kritisk till att Skolverket från och med i höst inte lämnar ut statistik om enskilda skolor.

Lärarutbildning

Efter coronakrisen – miljardsatsning på fler utbildningsplatser

Lärarutbildning

Fler studenter ska få chansen att plugga till lärare i höst. 

Alisa: Därför är jag lärare

Läraryrket

”Jag älskar klassrummet där olikheter och likheter möts.”

Anni: Därför är jag lärare

Läraryrket

Här berättar Anni varför hon är lärare – och vad hon skulle vilja förändra.

Coronaviruset

Lägre risk att lärare smittas än andra yrkesgrupper

Corona

I en färsk undersökning framgår det att lärare löper lägre risk att smittas av covid-19 än många andra yrkesgrupper. 

Debatt

Skolverket raderar ”guldpartner” till Ung företagsamhet: ”Missvisande”

Replik

Skolverket tar bort formuleringen att man skulle vara ”guldpartner” till Ung företagsamhet.

Kommentera

”Varför är Skolverket ’guldpartner’ till organisationen UF?”

Debatt

Enligt grundlagen måste alla statliga myndigheter "iaktta saklighet och opartiskhet" i sin verksamhet. Hur kan Skolverket få ihop detta med att vara ”guldpartner” till föreningen Ung företagsamhet? undrar debattörerna.

Kommentera
Lärarlegitimation

Fackets varning – undantagsregler för obehöriga riskerar slå fel

Legitimation

”Det finns en uppenbar risk att arbetsgivare använder de här reglerna på ett sätt som faktiskt drar undan mattan för legitimationsreformen”, säger Åsa Fahlén.

”Har inte skolan behövt prioritera tillräckligt?”

Debatt

Coronapandemins fortsatta konsekvenser för landets skolor är något som oroar läraren Tilde Jansson.

Kommentera
Politik

Så vill partierna lösa skolans största problem

Politik

Ny enkät med riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner.

Skolvärlden ökar i räckvidd – nya rekordhöga siffror

Media

Skolvärlden ökar i räckvidd och når rekordmånga läsare. Det visar Kantar Sifos senaste mätning.

Rehabilitering

Carolines väg tillbaka efter stroken: ”Jag kunde varken gå eller prata”

Rehabilitering

Det som började som en vanlig arbetsdag för läraren Caroline Pagmert Nilsson slutade på akuten. Hon hade fått en stroke, och var delvis förlamad. I dag har hon tagit sig tillbaka till sitt gamla liv, men vägen dit var lång. 

Experten svarar: Så kan du få hjälp under rehabiliteringen

Arbetsmiljö

Om du blir sjukskriven eller på annat sätt får nedsatt arbetsförmåga kan du få stöd under din rehabilitering. Ingrid Lindholm på Lärarnas Riksförbund berättar hur det fungerar.

Forskning

Hans forskning ska hjälpa elever med dyskalkyli

Forskning

Kenny Skagerlund forskar om dyskalkyli och har nyligen tagit emot ett forskningsanslag på 1,7 miljoner kronor.

rektorer väljer bort elever

Forskning visar: Barn med diagnos välkomnas inte av skolor

Jämlikhet

Forskning visar att skolor väljer bort elever med funktionsnedsättning.

Anna Ekström: ”Skolor ska inte välja barn – barn ska välja skola”

Elevurval

Såväl utbildningsminister Anna Ekström som Liberalernas Roger Haddad reagerar kraftigt på Skolvärldens rapportering om rektorer som ”tar referenser” på barn innan de erbjuds plats.

Rektorer ”tar referenser” på barn – elever med behov nekas plats

Urvalsfusk

Skolledare letar fakta om elever som sökt plats på deras skola innan de erbjuder en plats.

Nya lagar och regler

Här är skolans nya lagar och regler

Lagar

Under sommaren träder ett antal nya lagar och regler för skolan i kraft.

Längre grundskoleterminer ger resultat senare i livet

Forskning

Nationalekonomer har analyserat effekterna av utökad undervisningstid.  

Blogg

Alexander Skytte: ”Därför slopar vi omklädning på idrotten i höst”

Blogg

Läraren Alexander Skytte skriver om varför han vill slopa omklädning på idrotten.

Specialpedagogik

Satsning för elever i behov av särskilt stöd

Specialpedagogik

Efter flera turer inför Stockholms stad en ny modell för att säkerställa att elever som är i behov av särskilt stöd får den stöttning de behöver för att klara skolan.

Ny mätning: Så ser förtroendet ut för Lärarnas Riksförbund

Fackligt

LR ökar i ny mätning – men ligger strax under genomsnittet.

Debatt

”I Tyskland är friskolor en självklarhet – utan att vara aktiebolag”

Debatt

”Utifrån ett kontinentalt perspektiv ter sig den svenska friskoledebatten som närmast obegriplig”, skriver Arne Engström, biträdande professor vid Strömstad Akademi.

Kommentera

”Varför laga något som inte är trasigt?”

Debatt

Linköpings kommun har rustat upp grundskolornas bibliotek genom att satsa på modellen med fokusbibliotek, något som har givit frukt. Men nu vill utbildnings- och arbetsmarknadsenheten göra förändringar som debattörerna menar kommer leda till försämringar för Linköpings skolelever. 

Kommentera
Förkortningar

Knepigt hänga med i skolans förkortningsdjungel

Arbetsmiljö

Läraryrket är fullproppat av förkortningar av olika slag.
– Det kan vara omöjligt att koda vad det är frågan om, säger erfarne läraren Karin Boberg.

Testa dig själv: Kan du de här skolförkortningarna?

Test

Skolans värld kryllar av förkortningar. Här listar Skolvärlden 52 stycken – har du koll på dem?

Lovskola

Sommarskola – utan behöriga lärare: ”Dåligt för eleverna”

Lovskola

”Det bör vara behöriga lärare som undervisar på sommarskolan.”

Trygghet i skolan

Flickor otryggare än pojkar i skolan

Undersökning

När skolor kartlägger trygghetsproblem saknas jämställdhetsperspektiv, enligt Skolinspektionen. "Inte förvånande men tragiskt".

Terminsslut

Pandemisk vårtermin: Du vet att du är lärare när…

Lista

Känner du igen dig i någon av de här situationerna?

Debatt: ”Öka volymerna och sänk priserna på läromedel”

Debatt

Efterfrågan på läromedel bland lärare och elever är stor men medel för inköp minskar – vilket leder till höjda priser från förlagen. En paradox – och en kräftgång som måste brytas, skriver Rolf Ekelund.

Kommentera

SFI-elever påverkas extra negativt av coronakrisen

Corona

76 procent av lärare inom SFI anser att elever med ett annat modersmål än svenska påverkats negativt av coronapandemin, visar en ny undersökning.

Studie- och yrkesvägledning

Den ensamma vägvisaren: ”Vi har för många elever”

Vägledning

Behovet av vägledning i ett komplext skolsystem är stort. Ändå är studie- och yrkesvägledarna sällan prioriterade.

Så drabbas landets syvare under coronakrisen

Corona

Sju av tio studie- och yrkesvägledare menar att distansvägledningen gjort att eleverna fått sämre förutsättningar när det gäller val av framtida studier och jobb. 

Gymnasieutredningen

Kornhall: Vi börjar se konturerna av ett skolsystem värt namnet

Analys

Per Kornhall analyserar utredningen om gymnasieskolan: ”Utredaren ska ha en eloge för detta konkreta förslag”.

Utredning: Staten ska styra gymnasieutbudet

Utredning

Staten ska sätta ramarna för vilka gymnasieutbildningar som ges var i landet, föreslår ny utredning.

Estetlärare

Här kombineras slöjd med kemi och svenska

Undervisningsmetoder

”Jag ser bara fördelar med att jobba på det här sättet”, säger slöjdläraren Karolin Wagner.

Debatt

”Ju mer kommunerna sparar – desto mer tjänar friskolorna”

Debatt

”Min förhoppning är att lärare och rektorer kräver av de partier som vill ha deras röster i nästa val att de ska prioritera elever och anställdas behov före koncernskolornas aktieägares behov”, skriver Marcus Larsson från tankesmedjan Balans.

Kommentera
Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons