fhs_2

Arabisk dans på Geijerskolan i Ransäter

Folkbildning

Folkhögskolorna visade upp sig

Folkhögskolans dag arrangerades i lördags med föreläsningar, festivaler och utställningar på schemat. 

I lördags anordnades Folkhögskolans dag för sjätte gången i ordningen. En dag då landets folkhögskolor öppnar upp sina skolor, bjuder in allmänheten till sin verksamhet eller arrangera olika aktiviteter ute i lokalsamhället.

– Vi har 151 folkhögskolor i landet och ungefär hälften brukar vara med den här dagen, berättar Lina Remnert, kommunikatör på Folkhogskola.nu och projektledare för Folkhögskolans dag 2015.

Syftet med Folkhögskolans dag är att visa upp folkhögskolan som utbildningsform.

– Vi ville ha en dag då skolarna går ut gemensamt för att ökat genomslaget och för att öka medvetenhet om att utbildningsformen finns. Det är också en möjlighet för de enskilda skolorna att visa upp sin specifika inriktning och det unika med den egna skolan.

Man vänder sig till dem som är intresserade av att börja studera på folkhögskola. Men det är även en chans för vänner, familj och boende på orten att få en inblick i den mångsidiga verksamheten.

– Det ordnades loppisar, utställningar, debatter med lokalpolitiker och en gitarrfestival. Själv besökte jag Skarpnäcks folkhögskola som öppnade sitt romska bibliotek och hade föreläsningar kring förortens roll och fortbildning i förorten, säger Lina Remnert.

Andra exempel är Geijerskolan i Ransäter som hade tema ”Mångfald – vår styrka” där besökarna bland annat fick lära sig arabisk dans och Västanviks folkhögskola i Leksand, som har teckenspråksutbildningar, där man genomförde melodifestivallåten Groupie på teckenspråk. Se bilder.

fhs_1

Västanviks folkhögskola kör melodifestivallåten Groupie på teckenspråk

fhs_3

Härnösands folkhögskola höll till på Fokusmässan. Här intervjuas rektor Ola Bojestig av underhållaren, skådespelaren och radioprofilen Lars T Johansson.

harnosand_dansforestallning

Danslinjen, Härnösands fhs ger ett smakprov på nästa helgs föreställning, Powáw

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm