WEB_INRIKES

Folkpartiet vill ha kinesiska i skolan

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) vill att svenska elever ska lära sig kinesiska i skolan.
– Kinesiskan kommer att bli mycket mer betydelsefull ur ekonomisk synpunkt än franskan och spanskan, säger han till tidningen Dagens Industri.

Folkpartiet vill att Sverige ska introducerar kinesiska på alla högstadie- och gymnasieskolor.
– Är det så att franskan och spanskan kommer att vara viktigare än kinesiskan i framtiden? Det tror inte jag. Därför bör kinesiskan också bli ett valbart ämne på alla skolor så småningom vid sidan av franska, tyska och spanska, säger Jan Björklund i P1-morgon i Sveriges Radio.

Tar tid

Det kommer att ta tid att rekrytera lärare, men intresset bland studenterna finns, menar Björklund. Han räknar med att det tar tio år för grundskolorna och femton år för gymnasierna att rekrytera tillräckligt med lärare.
– Det finns nu ett rätt stort intresse bland ungdomar, de är trendkänsliga, det finns ett söktryck. Det handlar om att lärarhögskolorna ska bygga ut utbildningarna, säger Jan Björklund till P1-morgon.
Det är inte första gången som Björklund talar om att införa kinesiska som ett nytt gymnasiespråk.
Inför Folkpartiets landsmöte i november 2009 lade partiets styrelse fram förslaget om att göra mandarin till ett språk i gymnasieskolan jämte franskan, tyskan och spanskan.
– Sverie är ett litet land och om vi ska vara framgångsrika på 2000-talet så måste vi vara duktiga på främmande språk. Därför behöver vi höja ambitionsnivån, sade då utbildningsminister Jan Björklund (FP) till SvD.se.

Kommentera