Dirty blackboard
Förslag

FP vill skapa ordning

Folkpartiet vill ha studiero i klassrummet. Därför föreslås 100 miljoner kronor årligen till att hålla ordning och reda.

Enligt Folkpartiet lägger landets lärare alldeles för mycket tid på att upprätthålla ordning och reda i klassrummet, istället för att undervisa. Därför föreslår partiet i vårbudgetmotionen ett statligt stöd på 100 miljoner kronor om året till skolor med ordningsproblem, med start 2016, rapporterar Sveriges Radio.

– Det är väldigt svårt att lära sig i en skola som inte fungerar rent ordningsmässigt, och vi ser att vi har rätt många problem runt om i Sverige. Flera skolor har bara de senaste veckorna haft akuta problem med ordning som gjort att skolorna inte fungerar. Ska man lära sig mer, så måste vi också ha studiero i klassrummen, säger Folkpartiets utbildningspolitiske talesperson Christer Nylander till Sveriges Radio. 

Det statliga stödet skulle kommunerna få söka genom Skolverket. Enligt Christer Nylander kan pengarna användas till elevvårdsteam som motarbetar ordningsproblem, fler lärare, eller akuta respektive långsiktiga insatser.

– Vi vill ge skolor med stora problem en nystartsmöjlighet för att få ordning på skolan, men också andra skolor ska få en chans att utveckla nya metoder för att få studiero i klassrummen, säger Christer Nylander till Sveriges Radio.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm