gullmarsskolan
Arbetsmiljö

Fuktskadad skola fick stänga igen: ”Halva personalen mår dåligt”

Särskolan i Lysekil har hållit stängt en vecka.
Lokalerna är en hälsorisk, menar skyddsombudet Camilla Carlsson och ger inte mycket för kommunens åtgärder:
– Som plåster på en fraktur, säger hon. 

Eksem, stickningar i halsen och andningssvårigheter. Hösten 2018 började personalen på särskolan i Lysekil att må sämre. En fuktskada i källaren hade gett upphov till dålig luft och medan lokalerna sanerades evakuerades verksamheten. I mars i år kunde man flytta tillbaka. 

Efter nya grävarbeten på fastigheten har symptomen kommit tillbaka. 

– Halva personalgruppen mår dåligt och vårdnadshavare har larmat om att även vissa barn fått problem. Våra elever har funktionsvariationer och kan inte alltid uttrycka när de mår dåligt. Vi misstänker att fler än vi vet om kan vara drabbade, säger Camilla Carlsson som jobbar på skolan. 

I egenskap av skyddsombud beslutade hon att stänga arbetsplatsen förra måndagen.

Camilla Carlsson, skyddsombud.
Camilla Carlsson, skyddsombud.

– Våra elever har gått miste om en skolvecka och vårdnadshavare har fått stanna hemma. Vi är många som drabbas av det här, säger Camilla Carlsson. 

Särskolan, som är en del av Gullmarsskolan, har omkring 15 elever i grundskolan och gymnasiet. Av dessa är det bara högstadieklassen, vars klassrum ligger i den större skolbyggnaden, som kunnat gå i skolan som vanligt.

– Det mest akuta just nu är att hitta tillfälliga lokaler. Vi blev erbjudna lokaler utanför stan men våra elever har så speciella behov. Många behöver fasta rutiner och närhet till andra verksamheter för sin tränings skull, säger Camilla Carlsson och nämner simhall och bibliotek som exempel. 

Personalen har haft flera möten med ledningsgrupp och representanter från kommunens förvaltning, men Camilla Carlsson tycker att det går för långsamt. Hon och kollegorna upplever att de av vissa tjänstemän bemötts med misstänksamhet.

– Det har antytts att det kanske ”bara är psykologiskt,” med andra ord att vi inbillar oss. Hade jag varit chef hade jag släppt allt annat i ett sånt här läge för att säkra särskoleverksamheten. Vi är så trötta på att flytta runt, säger hon. 

Enligt Lennart Olsson, chef för utbildningsförvaltningen, gör kommunen vad den kan.

– Fastighetsavdelningen kontaktades så fort vi fick kännedom om problemen. Mätningar har visat ett förhöjt värde av partiklar i luften, men vad det är vet vi inte än. Vi har satt in luftrenare och kommer att göra uppföljande mätningar under veckan. Vår bedömning är att lokalerna är i bra skick invändigt men att yttre markarbeten på tomten tillfälligt försämrat luften, säger han. 

Camilla Carlsson menar att det är långt ifrån tillräckligt:

– Det är som att sätta plåster på en fraktur. Luftrenare kan lindra symptomen för stunden, men de tar inte bort det bakomliggande problemet, säger hon. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm