loner1
Foto: Anna Kallenberg

”Full fokus på lönefrågan”

Kampen för höjda lärarlöner är i full gång.
På onsdagen höll Lärarnas Riksförbund förbundsråd där 120 lärare träffades för att diskutera löner.
– Det här är uppstampet för kommande avtalsrörelsen. Det är viktigt att vi har full fokus på lönefrågan, säger Metta Fjelkner, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund.

På onsdagen höll Lärarnas Riksförbund förbundsråd på Norra Latin i Stockholm. Omkring 120 lärare fanns på plats bland annat för att diskutera löner.
Metta Fjelkner inledde med att uppmana till att ha fokus på lönefrågan.
– Det här är uppstampet för kommande avtalsrörelse, sa hon.

Löneutveckling

Lärarnas Riksförbund hade också förberett statistik som bland annat visar att lärare haft sämre löneutveckling i jämförelse med andra kommunalt anställda från 1995 och framåt. Det var också mot kommunerna som många debattörer svingade.
– Det kan inte vara så att kommunerna ska ha ansvar för lärarnas löner. Det här ansvaret måste läggas över på staten och det är bråttom, sa Lisbeth Wållberg som är lärare i Stockholm. Metta Fjelkner sammanfattade efter debatten:
– Ilskan riktas här i dag mot de arbetsgivare vi har. Den frustrationen, den känner jag precis lika starkt som er.

Strejka för högre lön

Även Aftonbladet har med sin skolgranskning den senaste tiden satt fokus på frågan om lärarnas löner. Dagens debatt på Norra Latin direktsändes på aftonbladet.se och läsarna kunde i samband med det rösta i frågan: ”Borde lärarna gå ut i strejk för att få högre lön?”. Vid klockan 16.00 på eftermiddagen var det 76 procent som svarat ja och 24 procent röstat nej. Men det var inte bara Aftonbladets läsare som manade till strejk. Det gjorde också läraren Arne Borgstedt från Norrköping.
– Det kanske är dags att strejka igen. Vi behöver strejka för att få upp lönerna, sa han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm