martin_ahlstedt_bild

Martin Ahlstedt är årets svensklärare.

Årets svensklärare

Martin är årets svensklärare

Varje år sedan 1987 delar Svenska Akademien ut priset Årets svensklärare. I år får Martin Ahlstedt äran och prissumman på 50 000 kronor.

Martin tipsar

Teater är en bra introduktion till litteraturen. Men finns det ingen bra scen i närheten fungerar film också. Diskutera hur eleverna skulle ha filmatiserat berättelsen.

Samarbeta! Martin Ahlstedt har drivit ett projekt om Svetlana Aleksijevitj med en kollega i Stockholm, via facebookgruppen Svensklärarna.

Samtala om böcker i smågrupper. Alla elever får tid att säga något, eller tvärtom – de kommer inte undan.

Följ Martin Ahlstedt på twitter.

Plötsligt låg det ett kuvert från Svenska Akademien i hans postfack på jobbet. Martin Ahlstedt vet inte hur han blev nominerad.

– Det är omtumlande, så kan man nog beskriva det. I måndags låg kuvertet där och efter att det låg ute på twitter hade jag inte en lugn stund på hela dagen, säger han.

Martin Ahlstedt arbetar på Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg, med elever på yrkesutbildningarna.

– Många elever kommer till oss och har inte läst eller öppnat en bok sedan de var små. Att få dem att läsa är en utmaning jag gillar. Men jag lyckas inte med att få alla intresserade av litteratur. Däremot lyckas jag få i stort sett alla att läsa, säger han.

Ett sätt att få eleverna intresserade är via teatern. Martin Ahlstedt tar med sina klasser, senast på Främlingen på Backateatern. Innan de bänkade sig hade de läst boken i klassen.

– Det är en berättelse som utspelar sig för länge sen och på en helt annan plats, vi tar reda på vad den har att säga en ung person i Göteborg idag. Att se den på teater är ett bra sätt att komma in i berättelsen

Efter klassens teaterbesök har några elever börjat gå på teater på egen hand.

Förutom Camus har klassen fördjupat sig i Svetlana Aleksijevitj, den ryska reporter som gör litteratur av sina intervjuer med människor som levt i forna Sovjet. Hon är en av Martin Ahlstedts favoritförfattare.

– Det känns som man hela tiden börjat greppa vad någon försöker säga, och så vänds det ett varv till. Det finns ingen enkel sanning om Sovjet och sovjetmänniskan. Och kapitlen är ganska fristående, så det är lätt att plocka ut delar och läsa dem. Man kan inte läsa 600 sidor med eleverna, säger han.

Priset på 50 000 kronor delas ut den 24 september på Bokmässan i Göteborg.

– Men det är en lördag, så jag kanske inte får med några elever, säger Martin Ahlstedt.

De får Svenska Akademiens svensklärarpris 2016
  • Johan Aasa är gymnasielärare och undervisar i svenska och historia vid Södra Latins gymnasium i Stockholm.
  • Martin Ahlstedt är gymnasielärare och undervisar i svenska vid Lindholmens tekniska gymnasium, Göteborgs kommun.
  • Josefin Nilsson är grundskollärare och undervisar i svenska, svenska som andraspråk och engelska vid Navets skola, Örebro kommun.
  • Cecilia Peña är grundskollärare och undervisar i svenska och engelska vid Nya Elementars skola F-9 i Bromma.
Kommentera