nr16_high

Här finns stipendier för lärare att söka

Varje år delar svenska fonder och stiftelser ut flera miljarder kronor i stipendier.
- Lärare är bland de mest gynnade när det gäller stipendier. De har flera hundra att välja på, säger Lars Hellman vid stipendiekonsulten Global Grant.

Så hittar du stipendierna att söka
  • Sök på nätet.
  • Det finns flera nätbaserade stipendiekonsulter som mot ersättning tar fram listor på stipendier som passar just dig.
  • De flesta folkbibliotek har tillgång till stipendie-databaser som du kostnadsfritt kan söka i.
  • Många av fonderna finns sammanställda i böcker som ”Fonder & stipendier i Sverige” och ”Stora fondboken”.
  • Tala med din kommun eller rektorn på din skola om vilka lokala stipendier som finns.

Ingen vet säkert hur mycket pengar som delas ut i stipendier. För några år sedan räknade forskare vid Handelshögskolan i Stockholm ut att det borde handla om cirka sex miljarder kronor per år.
– För lärare finns det ett 20-tal större stipendier att söka plus lokala skolfonder i nästan varje kommun. Dessutom är lärare ju inte bara lärare, vilket gör att de kan även kan söka många andra stipendier, säger Lars Hellman.
2008 fick Jennie Andersson, 35, Lärarnas Riksförbunds resestipendium på 1 000 kronor. Hon arbetade då som bildlärare på Kopparlundsgymnasiet i Västerås.
– Det var väldigt välkommet. I det läget jag var i då var varje krona värd mycket. Vid sidan om mitt arbete gick jag en treårig utbildning i bildterapi som jag själv betalade. Den kostade 150 000 kronor, säger Jennie Andersson som i dag är doktorand i informationsdesign vid Mälardalens högskola.

Dåliga på att söka?

Enligt Johan Stenhammar vid utbildningsföretaget Språkpunkten är lärare i allmänhet ganska dåliga på att söka stipendier.
– Åtminstone till sig själva och sin egen fortbildning. De är betydligt bättre när det gäller skolresor, utrustning till skolgårdar och liknande, säger han.
Enligt Skatteverket är ett stipendium skattefritt om mottagaren får det för sin utbildning eller om det inte utbetalas under mer än två år.
Det är i princip alltid skattepliktigt om det är arbetsgivaren som är utbetalaren eller om det förutsätter någon annan form av motprestation, till exempel arbete.

Kommentera