klotter

Foto: privat

Gymnasium 

Här rättar hon eleverna – på toaletten

På Gymnasieskolan Futurum blir eleverna uppläxade även på toaletten.
När läraren Amanda Gustafsson såg ett ovanligt felstavat klotter rättade hon det med massor av lappar – och la upp på Instagram.
– Jag tänkte att det måste gå att hantera lite roligare. Det behövs nya oväntade grepp, säger hon. 

En dag när gymnasieläraren Amanda Gustafsson, 30, besökte en av elevernas toaletter på Gymnasieskolan Futurum i Stockholm fick hon syn på ett stort klotter på väggen: ”demons on the wal thell me who the bAdeSt bitch Are”

I stället för att sudda ut det bestämde hon sig för att testa något helt nytt. I sann läraranda skrev hon och satte upp små lappar där hon rättat klottret.

– När jag såg klottret kände jag: ”Oj, vad dåligt stavat det var här”. Men det går också att göra sådana saker lite roligare, så då beslöt jag mig för att skriva små lappar och rätta texten i stället, säger Amanda Gustafsson till Skolvärlden.

På lapparna anmärker hon på hur orden egentligen ska stavas och bland annat skriver hon:

”Apapap! Inte blanda stora och små bokstäver” Och baddest stavas med 2 D!”

Innan hon gick in på nästa lektion gjorde Amanda Gustafsson en liten film med rättstavningslapparna och la ut på Instagram, och det togs emot väl.

– Mina kollegor tyckte att det var väldigt roligt gjort, säger hon.

Vad säger eleverna om dina rättstavningslappar?

– Jag har inte fått några som helst reaktioner från eleverna, tyvärr. Det är bara någon som har skrivit till på väggen: ”haha, här lär man sig engelska”. Men det är ingen av barnen som har sagt någonting, och ingen har tagit på sig klottret. Jag är inte engelsklärare, utan undervisar i religion och historia, man jag kommer och petar i folks språk ändå, säger hon.

– Det var mest bara en kul grej. Det finns ju ibland snus på golvet och klotter på väggen som bara är som sisyfosstenen som vi lärare försöker rulla upp varenda dag. Så jag tänkte att det måste gå att hantera lite roligare. Det behövs nya oväntade grepp.

Kommer du fortsätta rätta klotter?

– Vi har väldigt lite klotter på vår skola, det är inget utbrett problem. Men om det dyker upp på en av skolans toaletter, då kommer jag absolut att ta och kika på texterna. Jag kommer att spana lite mer för att se om det finns något jag kan peta i. Jag tror på att lärare ska jobba med överraskningsmomentet och bemöta på oväntade sätt. Man blir ju så trött själv som lärare att alltid tjata och alltid bli sur på samma sätt.

– Jag kommer antagligen aldrig få reda på vem som klottrat på väggen, men det är inte så viktigt. Det går att säga att det är vandalisering eller så kan man försöka avdramatisera det lite. 

Kommentera