ranelidpriset2

Björn Ranelid delade ut årets pris till Elisabet Reslegård, grundare av Läsrörelsen.

| Foto: Emma Olsson
Ranelidpriset

Hon fick Ranelidpriset 2016

Björn Ranelidpriset 2016 går till Elisabet Reslegård, Läsrörelsens grundare. 

Elisabet Reslegård startade och är ordförande och projektledare för Föreningen Läsrörelsen. Sedan 70-talet har hon arbetat med kultur- och samhällsfrågor bland annat som kampanjledare för folkbildningskampanjerna Dyslexikampanjen, Psykekampanjen, Läsrörelsen och Lär för livet.


”Elisabet Reslegård är en av litteraturens och ordets apostlar i Sverige. I mer än fyrtio år har hon tjänat läsandet och arbetat för människornas glädje och lust till det skrivna och talade ordet och boken” motiverade Björn Ranelid sitt val.

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, som står bakom priset tillsammans med Björn Ranelid, var med när prissumman på 15 000 kronor delades ut till en märkbart rörd mottagare.

– Det är helt fantastiskt, sa Elisabet Reslegård efter att ha fått priset och berättade att det betyder extra mycket för henne som själv har ett barn med läs- och skrivsvårigheter, och som lärde sig läsa först i tonåren.

Björn Ranelid lovade att fortsätta sitt samarbete med Lärarnas Riksförbund så länge han lever, och tackade också publiken som deltog vid prisutdelningen.

– Vi ska linda in barnet i 28 bokstäver, 29 om vi räknar w, sa han, och uppmanade publiken att ”gå härifrån som härolder och apostlar” för det skrivna och talade ordet.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm