laxor
Lagändring

Ingen mer läxrut

Rutavdraget för läxhjälp avskaffades 1 augusti.
– Jag tror att det bra om det finns många olika aktörer som bidrar till att hjälpa eleverna, säger Filip Johansson, vd för läxhjälpsföretaget My Academy.

Den första augusti avskaffades rutavdraget för läxhjälp. I samband med det begränsas även barnvaktens möjlighet att hjälpa till med läxläsning. Den nya lagen anger att läxläsning bara får förekomma i ”ringa omfattning” om rutavdrag ska få göras för barnpassning. Detta tolkar Skatteverket till tio procent av tiden.

Läxhjälpsbranschen har länge varit en växande bransch i Sverige. My Academy som funnits sedan 2005 är ett av landets största läxhjälpsföretag. Företagets vd Filip Johansson säger till Skolvärlden att det är tråkigt att läxrut försvinner och att färre elever nu kommer få möjlighet att få hjälp med läxorna.

– Vi och branschen har jobbat hårt med att belysa de positiva effekter som vi menar att läxhjälpen ger. Vi ser att eleverna får bättre studiemotivation och studieteknik och når bättre resultat.

Man har också bidragit till många arbetstillfällen för unga, menar Filip Johansson.

– Det är ganska häftigt att se ingenjörsstudenter som provar att vara läxhjälpare och upptäcker att visst, teknik och matematik är kul men den riktigt stora behållningen är att få lära ut och förmedla kunskap. En del har faktiskt valt att sadla om till lärare. Den biten är också viktig men det talas inte så mycket om det.  

Hur påverkar det er, konkret?

– Framförallt genom att det är färre som hör av sig på kundsidan. Men det är värre för de mindre företagen, jag känner till ett antal små företag som får lägga ner nu. 

Själva försöker My Academy möta förändringen genom att erbjuda delvis nya tjänster.

– För att rutavdraget skulle gälla var man tvungen att utföra läxhjälpen i elevens hem. Nu när det kravet är borta kan man till exempel gå ihop flera familjer och få undervisning i grupp. Det kan till och med bli billigare än innan.

Vad tänker du om framtiden?

 – Jag hoppas att alla elever ska få den hjälp de behöver och jag tror att det är bra om det finns många aktörer som är med och hjälper till. Skolan är det stora dragloket förstås men jag tror att både privata och ideella aktörer har saker att bidra med här. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm