ingenjorer_ska_losa_lararbristen_artikelbild
Lärarbristen

Ingenjörer ska lösa lärarbristen i Luleå

Luleå kommun och Teknologkåren vid LTU gör en ny satsning för att hantera lärarbristen. Lösningen? Ingenjörsstudenter som korttidsvikarier i matte och no-ämnena.

Höstens flyktingkris har inneburit en ökning av nya elever under kort tid i skolan vilket har gjort att även lärarbristen runt om i landet har ökat. Skolvärlden har tidigare skrivit om Aftonbladet enkätundersökning där 133 av landets 290 kommuner deltog och där medparten vädjar om fler lärare. 82 procent av kommunerna som deltog i tidningens enkät framhävde att de är i nöd av att anställa betydligt fler lärare.

Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet (LTU) och Luleå kommun har valt att testa en ny metod för att hantera lärarbristen i kommunens skolor. I grundskolan ska man nu erbjuda korttidsvikariat till blivande ingenjörer för att undervisa i matematik och naturorienterande ämnen.

– Det var en av våra vikarier som kom med idén, säger Lena Heikka, matematikutvecklare vid kommunens barn- och ungdomsförvaltning, till Norrbottens kuriren.

Luleå kommun har hamnat i en situation där man har fått svårt att fylla alla korttidsvikariat i grundskolan och därför tyckte man att studentvikarierna var en idé värd att pröva.

– Även om vi har många vikarier i vår vikariepool så behöver vi ännu fler, speciellt i matematik och naturorienterande ämnen, säger Lena Heikka och fortsätter:

– Det här kan vara en möjlighet att intressera blivande ingenjörer för läraryrket. De kan läsa en påbyggnadsutbildning och få lärarbehörighet.

Hur många lärarvikarier som det rör sig om vet man inte i dag, men studenterna som är intresserade kommer att få fylla i en intresseanmälan till kommunen som senare kommer att kontakta de som värderas som passande vikarier.

För ingenjörsstudenternas innebär vikariaten både en chans till yrkeserfarenheter och extrapengar vid sidan av studierna.

– Dels så får man arbetslivserfarenhet och så tjänar man litet extra pengar, säger Simon Persson, ordförande för Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet, till Norrbottens kuriren.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm