Läsning

Innebandyträning som väcker läslust

Högläsning efter innebandyträningen. Det blev resultatet när svenskläraren Lena Ytterström bad innebandyklubben Sundsvalls city om hjälp för att öka pojkarnas läsförmåga.

Det var efter Pisa-rapportens alarmerande budskap om pojkars försämrade läsförståelseresultat som Sundsvallsläraren Lena Ytterström bestämde sig för att agera.

– Aldrig i livet att jag lägger mig på soffan och nöjer mig med det här resultatet, tänkte jag, säger Lena Ytterström till TV4 Nyheterna.

Sundsvalls city nappade på Lena Ytterströms initiativ och numer avslutas varje träningspass för klubbens 10-åriga pojkar med högläsning till stretchningen. Och barnen tycks nöjda.

– Det är typ lugnande, det är skönt på något sätt, säger Alfred Sundin, en av pojkarna i laget.

En av tankarna bakom initiativet är att de läsande tränarna blir viktiga förebilder för pojkarna. Det ställer de gärna upp på.

Enligt Lena Ytterström har lässtunderna gett resultat. Hon har mätt elevernas läsförståelse och kunnat se att innebandypojkarna ökat sin förmåga.

– Vi kan också se att de tycker om att läsa. Jag hör här att de frågar sin tränare ’vad ska vi läsa idag?’. Det är ju bara underbart för en lärare att höra, säger Lena Ytterström till TV4 när hon besöker pojkarnas innebandyträning. 

Kommentera