Gymnasiemässan

Intressekonflikt för vägledare

På veckans gymnasiemässa på Stockholmsmässan finns studie- och yrkesvägledare på plats. Men att representera sin egen skola på en gymnasiemässa kan innebära en utmaning för den enskilde vägledaren. 

I veckan arrangeras Sveriges största gymnasiemässa på Stockholmsmässan. Där får niondeklassare och föräldrar chansen att träffa representanter från Stockholms läns olika gymnasieskolor.

På plats finns även informationskällor och stödfunktioner att diskutera gymnasievalet med. Men att som studie- och yrkesvägledare delta på Gymnasiemässan kan vara utmanande.

– Det beror på vilken roll man är där i. Är man där som studie- och yrkesvägledare så är man ju där i egenskap av sin yrkesroll, säger Ann-Marie Lundblad-Tibäck, studie- och yrkesvägledare i Haninge kommun.

Att däremot vara där som utställare för sin skola kan innebära en intressekonflikt.

– Vissa studie- och yrkesvägledare menar att det kan tära på vägledarens oberoende eftersom man inte ska vara en marknadsförare utan just en vägledare, säger hon.

Kan man prata med en studie- och yrkesvägledare i detta sammanhang och lita på att denne är oberoende?

– I den bästa av världar är det självklart att vi står som oberoende, men om någon inte gör det, kan jag inte svara på. Men jag tror att yrkesetiken är stark. Att vägledarna vill ge en bred och objektiv bild av de val som finns, säger Ann-Marie Lundblad-Tibäck.

Och tillägger:

– Jag själv skulle till exempel inte svara på om ett gymnasium är bra eller dåligt. Men jag kan däremot hänvisa till statistik och hur man läser den för att få bästa möjliga informationen.

Men hon går personligen inte på promotions eftersom hon vill bevara sitt oberoende. 

Kommentera