klassrummet_3376
Foto: David Polberger
Webbtävling

”Jag är så stolt över eleverna!”

Skolvärldens bloggare engelskläraren Sara Bruun och hennes niondeklassare vann igår guld i Webbstjärnan.  

Om tävlingen

Webbstjärnan drivs av .SE, Stiftelsen för internetinfrastruktur. Webbstjärnan är en del av .SE:s satsningar för att utveckla internetanvändningen i skolan.

Webbstjärnan startade 2008 och i 2014 års omgång, den största hittills, anmälde sig fler än 65 000 barn och ungdomar från hela Sverige. 

Tanken med Webbstjärnan är att ge elever och lärare en möjlighet att lära sig mer om webb, internet och webbpublicering. Tävling handlar om att publicera ett skolarbete på internet. Arbetet måste ha pedagogisk koppling och Webbstjärnan handlar om att närma sig rollen som producent och aktiv användare på internet genom att lära sig grunderna i webbpublicering.

Källa: webbstjarnan.se

– Det här är stort, jag saknar faktiskt ord. Jag är så oerhört stolt över mina elever, säger Sara Bruun dagen efter att hennes klass 9C vunnit guld i Webbstjärnan i kategorin årskurs 7-9 med bloggen ”The Colour of the Human Heart.”

Finalen ägde rum på Hotell Rival i Stockholm. Sara Bruun, till vardags förstelärare i engelska på Furutorpsskolans högstadium i Vinslöv, var på plats med sex elever från klassen. Totalt har 63 000 elever i 2 499 lag från hela landet har varit engagerade i tävlingen. När det var dags för final återstod 35 lag.

Fem lag var nominerade i kategorin årskurs 7-9 och Sara Bruun berättar att hon var säker på att guldet skulle gå till ”Ljustabarnen” som nu istället fick silver. Och glädjen över att vinsten gick till hennes elever går inte att ta miste på.

– Det här det absolut största man kan vara med om, att få göra det här tillsammans med eleverna. Egna framgångar är ingenting jämfört med det här, säger hon.

Projektet som de vann med är klassens blogg ”The Colour of the Human Heart” som klassen jobbat med i två år. Man har de rest världen runt virtuellt, säger Sara Brunn och sedan ett år tillbaka har man ett samarbete med två amerikanska författare. ´

– Eleverna har läst och kommenterat författarnas böcker och eleverna har skrivit egna texter som författarna gett respons på. Vi har haft kontakt via Skype och även ordnat en webbsänd tv-show där elever och författare diskuterade litteratur tillsammans. Det var jättehäftigt.

Klassen hemma i Vinslöv överraskades av sin klassföreståndare med cider i höga glas och fin mat, berättar Sara Bruun. Själv firade hon tillsammans med eleverna på en restaurang i Stockholm.

– Men det coolast hände efter middagen. Det satt ett gäng affärsmän vid bordet bredvid oss och när de skulle gå kom de fram till oss och sa att det de hört var ”ljuset i pisa-mörkret”. De hade tjuvlyssnat på eleverna och var jätteimponerade av dem och av samtalet de förde. Jag blev riktigt rörd, det var ett mycket fint beröm till eleverna. 

Kommentera