Lärarleg

JO kritiserar Skolverket

Justitieombudsmannen kritiserar den långa handläggningstiden för beslut om lärarlegitimationer.
33 000 lärare väntar fortfarande på besked.

Myndigheten har fått in minst 57 anmälningar från lärare som är missnöjda med handläggningstiden, rapporterar SVT Nyheter. Den bedömning som egentligen ska ta upp till fyra månader har i en del fall dragit iväg med flera månader, och i värsta fall över ett år.

I  ett vägledande beslut skriver JO att ”införandet av legitimationssystemet har varit ett misslyckande i det avseendet att de långa väntetiderna på beslut har inneburit att många lärare har kommit i kläm”.

Skolverket hänvisar till den stora mängden ansökningar, men JO menar att antalet lärare och förskollärare i landet inte borde ha kommit som en överraskning och drar slutsatsen att en eller flera felbedömningar gjorts när reformen bereddes. Felbedömningar som nu riskerar anställnings- och karriärmöjligheter för de lärare som drabbas av förseningen. 

Skolverket menar också att ändringar i reformer från politiskt håll har försvårat arbetet.

– När vi har trott att vi nästan är i mål har det kommit en ny reform som har inneburit ett stort antal nya ärenden. Jag kan absolut hålla med om att lärare kommer i kläm, säger Zara Warglo, tf enhetschef vid Skolverket till SVT Nyheter.

JO är kritisk till att de långa handläggningstiderna kvarstår än idag. Från och med sommaren får endast legitimerade lärare sätta betyg.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm