elina
Foto: Anders Lönroth
Fackligt

”Känns lite vemodigt”

LR Studs Elina Halvarsson avgår som ordförande vid helgens konvent i Göteborg.

Under helgen håller LR Stud sitt årliga konvent. I år håller man till i Göteborg och nästan 100 blivande lärare och studie- och vägledare kommer ägna helgen åt diskussioner, debatter och åt att ta ställning i en rad viktiga frågor. Dessutom ska man välja ny styrelse. Ordförande Elina Halvarsson avgår efter ett år på posten.

– Det känns lite vemodigt. Men samtidigt känner jag mig klar med uppdraget. Jag är ju färdig lärare nu och har börjat jobba. Och just nu ser jag mest fram emot konventet. Det är festligt med nästan 100 deltagare, från Umeå till Malmö, som kommer prata yrken, framtid och vad som behöver göras för att stärka professionen, säger Elina Halvarsson till Skolvärlden.

Är det någon fråga du vill lyfta där du tycker att du lyckats påverka?

– Under året har vi lyft kopplingen mellan studier och yrkesliv. Att bli väl emottagen när man är ny i yrket och rätten till ett introduktionsår till exempel. Det här handlar om långa processer men förhoppningsvis har man lyckats öppna ögonen på någon.

Helgen kommer innehålla tal från Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson, Maria Jarl från lärarutbildningarna och representanter för de strejkande lärarna i Norge. Och ett antal videohälsningar från skolpolitiker.

Vilka frågor kommer lyftas under konventet?

– Vi kommer att prata mycket om interna och externa fokusfrågor. Internt handlar det om fokus på lokalföreningarna på olika sätt. De är grunden i vår verksamhet. I år har vi haft fokus på att det ska bli fler lokalföreningar, säger Elina Halvarsson och fortsätter:

– När det gäller externa frågor har styrelsen lagt en proposition om rätten till vår profession. När det gäller studie- och yrkesvägledare handlar det om rätten att ägna sig åt det man är utbildad för, nämligen vägledning. Och för lärarstudenter handlar det till exempel om metodik och rätten att få lära sig yrket, hantverket.

Vem kommer att ta över efter dig som ordförande?

– Det vet vi inte än. Det kommer vi att ta beslut om i helgen.

Kommentera