Annons
Många skollokaler i Östersund är dåliga och brister i kvalitet. Kommunombudet Claes Hoglert fick tinnitus av ljudmiljön på sin skola.

Kommunombudet: De gick bakom fackets rygg

Publicerad 24 maj 2019

Många kommunala skolor i Östersund är slitna, undermåliga och har dåligt utrymme. En renoverad gymnasieskola skulle ge avlastning men nu vill politikerna ge den till Engelska Skolan.
– De har gått bakom ryggen på alla och skrotat allt arbete som lagts ned, säger Claes Hoglert, kommunombud och lärare.

Östersunds kommun har för få skollokaler och de som finns är ofta av dålig kvalitet. Därför har man planerat att renovera en gammal gymnasieskola till att bli en skola från F till nio.

– Vi har väldigt stort behov av lokaler och de vi har är väldigt undermåliga och slitna. Det här skulle vara ett ganska enkelt sätt att få till en ny skollokal för att avlasta, säger Claes Hoglert.

Hans egen hörsel har blivit påverkad av hur dålig arbetsmiljön är i de lokaler som finns.

– Det är trettio år av uteblivet underhåll. Där jag jobbar är det väldigt dålig ljudmiljö och det har lett till att jag fått tinnitus på grund av skolans dåliga lokaler och buller. Från sjukvårdens sida hävdar man att det är kopplat.

Den nya politiska majoriteten i kommunen vill nu istället hyra ut lokalerna till den Engelska Skolan.

– Vi i kommunala tycker att det här är förjävligt. Vi har lagt ned en massa jobb på det här, suttit i möten och planerat, folk har åkt på studiebesök och två arkitektkontor har varit inblandat och så vidare. Det handlar inte om Engelska Skolan eller inte, för de har redan fått tillstånd att öppna, men att kommunen ger bort den gamla gymnasieskolan.

– Det var första april, så vi trodde att det var ett skämt.

Dessutom var en särskola inplanerad.

– Det skulle finnas en samlad särskola, men de glömde bort det så då fixade man en liten snabblösning och bestämde att de skulle flyttas till en annan skola istället.

Claes Hoglert betonar att det inte är något partipolitiskt utan facket är upprörda över at politikerna började driva frågan utan att diskutera med någon och att det lagts ned mycket arbete i planering.

– De har gått bakom ryggen på alla och gjort upp med Engelska Skolan att de ska få hyra den och försöker driva igenom det snabbt som ögat.

Claes Hoglert menar att segregationen i kommunen kan bli värre.

– Engelska Skolan och de här finskolorna bidrar till en ökad segregation för de har ju sitt urval och så vidare. De är inte så intresserad av att ta emot eleverna med stora sociala hemproblem. Det har jag mycket svårt att tro att de har men blir väldigt gärna överbevisad.

Det kan även påverka de kommunala skolorna i sig.

– Det hjälper ju inte utan snarare stjälper, mindre elever på den kommunala sidan innebär att man måste minska lokalytan där. Är de fullt utbyggda försvinner tio procent av elevunderlaget och det kan göra det dyrare per elev för de lokaler vi har.

Det finns inga pengar att satsa på de övriga skolorna?

– Var ska de pengarna komma ifrån? Samtidigt är det besparingar på gång. Vi har en förvaltning som gått med flera miljoner back, jag minns inte exakt hur många men det var bra många miljoner senaste jag såg siffrorna.

LR har frågat kommunpolitikerna hur de vill hjälpa Östersunds skolor och hur de ska kunna avlastas, svaret de fått är lärarassistenter.

– Man har ju tillsatt pengar för ett visst antal, men de kommer ju inte att vara överallt. Det är några få och återigen är det ju ingenting som de har diskuterat med oss på lärarfacken. Vill vi ha lärarassistenter? Nej.

Joel Nordkvist (M) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden och han säger att det är billigare att hyra ut till Engelska Skolan och att det inte finns någon anledning i sig att ha en kommunal skola.

– För oss är det inget egenvärde att det blir en kommunal skola utan att det blir en bra lösning. Det renoveras för 60 miljoner och sedan har vi räknat in det på hyresintäkterna, det kommunala var på runt 400 miljoner.

Claes Hoglert är skeptisk till den siffran och tror att det kommer att kosta mer i slutändan.

– Det blev så dyrt att renovera därför att byggnaderna var i ett så dåligt skick, hur kan det då vara möjligt att Engelska Skolan kan vara där för bara 60 miljoner?

Han påpekar även att det fortfarande finns en kostnad för särskolan även om den inte kommer finnas till vid den Engelska Skolan.

– Den kostnaden finns ju fortfarande kvar.

Joel Nordkvist säger angående kritiken att man skulle gått bakom ryggen på facken att det var frågan om sekretess.

– Det är sekretessförbindelser eftersom det påverkar aktiekurser så det gick inte att föra några bredare resonemang. Sen ska man säga att media hann först, vi hade ett sätt vi hade tänkt kommunicera det på men det hann ut innan det.

Det har än så länge inte fattats något slutgiltigt beslut utan det görs den 28 maj, men både Claes Hoglert och Joel Nordkvist säger att det kommer gå igenom.

– De är ju i majoritet, säger Claes Hoglert.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Arbetsmiljö

Kraven sänks – nu minskar dokumentationen för lärare

Arbetsmiljö

Lärarna i Lund får till hösten sänkta krav på dokumentation. Kommunen och lärarfack har nått en överenskommelse som innebär att det blir mycket färre saker som grundskolelärare måste fylla i kring sina elever.

 

Annons
Annons

Skarapolitiker vill satsa på professionell frihet – skolchef avgår

Professionell frihet

En satsning på lärares professionella frihet eller detaljstyrning av rektorer? I Skaras nya budget skriver politikerna att skolorna inte ska behandla reglerad arbetstid som arbetsplatsförlagd tid. Det fick skolchefen att säga upp sig.

Annons

Så hittade Fredrik tillbaka till läraryrket: ”Jag var nära att krascha”

Läraryrket

Fredrik Andersson lämnade läraryrket för tillverkningsindustrin – en paus som gav nytändning att jobba i skolan.

Statsbidrag

Fler huvudmän kan bli återbetalningsskyldiga

Granskning

Skolhuvudmän som tar emot statsbidrag med ena handen och skär i personalkostnader med den andra kan tvingas betala tillbaka pengarna. Nästa vecka faller de första domarna.

Annons
Annons
TALIS

Ekström om Talis: Vi måste fortsätta stärka läraryrket

Talis

Utbildningsminister Anna Ekström är nöjd med resultaten i Talis-undersökningen, men ser trenden där lärare och rektorer byter arbetsplats som oroande.

Så ser svenska lärare på sitt arbete

Talis

Hur är det att vara lärare i Sverige idag? Under onsdagen presenteras resultaten från världens största internationella lärarenkät – Talis.

Annons

”Jag orkar inte vara lärare längre”

Debatt

"Nedskärningar, dokumentation, kundtänk och täckande för kollegor har dragit all lust ur mig, det går inte längre. Efter fem år har jag nu firat min sista skolavslutning" skriver före detta läraren Douglas Rinaldo.

Kommentera

Forskning: Så mycket påverkar konflikter lärarna

Forskning

Hur mycket påverkar konflikter med elever och kollegor i skolan en lärare? Henrik Lindqvist vid Linköpings universitet har undersökt vad lärarstudenter och nyblivna lärare upplever som känslomässigt svåra situationer och hur de manövrerar i dem.

Nya lagar och regler för skolan träder i kraft i sommar

Lagar

Ett antal nya lagar och regler för skolan träder i kraft den 1 juli, inte minst den länge debatterade läsa-skriva-räkna-garantin.

"Med skolans styrning är det omöjligt att leva upp till lagen"

Debatt

Helt rätt av LR-skyddsombuden att anmäla flera kommuner till Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen. Det skriver representanter för Tankesmedjan Balans, Skolledarupproret och Elevens rätt i en debattartikel.

Kommentera
NPF

Expertens råd: Så blir din skola bättre på att möta elever med NPF

NPF

Vad bör en skola göra för att bli bättre på att möta elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Linda Petersson, rådgivare på SPSM och specialiserad på NPF, ger sina bästa råd. 

Nedskärningar i skolan

Lärare protesterar mot nedskärningar – klär sig i rött

Nedskärningar

Genom att klä sig i rött vill lärarna i Hässleholm protestera mot nedskärningarna i skolan.
– Känslan av att komma in i ett lärarrum där alla är rödklädda är ganska mäktig, säger läraren Henrik Hedman som är en av initiativtagarna.

Skyddsombud anmäler kommuner – har fått nog av besparingar

Nedskärningar

Tre skyddsombud har fått nog av besparingarna på skolan i Karlshamn, Trelleborg och Sjöbo. Nu anmäler ombuden kommunerna.

Studie- och yrkesvägledning

Skolinspektionen: Elever får inte tillräcklig studievägledning

Syv

Elever på yrkesprogram får inte tillräckligt med studie- och yrkesvägledning, det slår Skolinspektionen fast i en ny rapport. 

Lärarnas kritik mot HÖK 18 växer: ”Vi kan inte vänta”

Avtal

Efter aviserade besparingar på skolan i en majoritet av landets kommuner växer kritiken mot det avtal som slöts mellan lärarfacken och SKL i höstas.
Vissa lärare kräver att avtalet sägs upp, andra menar att strejk är enda utvägen.

LR-ordföranden i upprop: ”Kommunerna vanvårdar skolan”

Nedskärningar

Skolan vanvårdas av kommunerna. Det menar samtliga distriktsordföranden i Lärarnas Riksförbund som nu vill se krafttag för ett förstatligande av skolan.

Kommunen vill ta bort lärartjänst på skola: ”Strider mot skollagen”

Arbetsmiljö

Ljusdal vill ta bort speciallärare på en skola på grund av kommunens budgetunderskott. Facket anser att man bryter mot skollagen.

”Jag är lärare för att jag vill – inte för att jag måste”

Debatt

”Jag har lovat mig själv att inte bli en ständigt trött, sur och stressad lärare för då skulle jag antagligen göra ett klart sämre arbete samt riskera att gå hårt in i väggen. Vem gynnas av det?”, skriver läraren Jonas Nilsson efter sitt 18:e avverkade läsår.

Kommentera
Betyg

Forskaren: Rättvisa betyg är en skadlig utopi

Betyg

Försök att administrera fram rättssäkra betyg är meningslösa och skapar problem för lärarna, menar forskaren Lars Melin.
– Betyg kommer aldrig vara rättvisa och det får vi leva med.

”SFI behöver fackliga stödinsatser”

Debatt

Uppror och protestlistor i all ära men de äger ingen förhandlingsrätt. SFI-lärare behöver ett levande fack som identifierar motståndet, verkar för aktivt medlemsskap och går till förhandlingsbordet, skriver SFI-läraren Kristina Sjöberg.

Kommentera

Jesper: Därför är jag lärare

Läraryrket

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Här berättar Jesper Inegård i Åre varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

Skolavslutning: Du vet att du är lärare när...

Lista

Snart är sommaren här, och 2018/19 förpassas till historien. Skolvärlden har samlat 11 situationer vi tror att flera av er upplevt under läsåret. Känner du igen dig?

TIMPLAN

Stadieindelad timplan blev nådastöt för moderna språk

Timplan

Moderna språk håller på att förblöda. Orsaken: Den stadieindelade timplanen tillsammans med skriande lärarbrist och kortsiktiga politiska beslut.

Kommunerna prioriterar olika för språkundervisning

Moderna språk

Olika kommuner prioriterar språkundervisningen olika högt.

Forskning

Forskaren: Så gör du undervisningen meningsfull

Undervisning

Ibland kan elever uppleva skolgången som meningslös. Så hur gör man som lärare för att höja elevernas känsla av meningsfullhet? 

Nytt avtal: LR ska stötta obehöriga lärare

Fackligt

Genom ett samarbetsavtal med Akademikerförbundet SSR ska Lärarnas Riksförbund bland annat företräda obehöriga akademiker i förhandlingar.

OECD-chefen: ”Det kommer att bli svårare att vara lärare”

OECD

Vad gör en lärare i framtiden? Och hur ser en vanlig skoldag ut? 
– Det kommer bli svårare att vara lärare, men också mycket mer intressant, säger Andreas Schleicher, högste chef för organisationens utbildningskontor, till Skolvärlden.

Så reste sig skolorna – mot alla odds

Reportage

Båda skolorna ligger i socioekonomiskt utsatta områden, båda har haft Skolinspektionen efter sig – och båda har vänt utvecklingen. Skolvärlden besökte dem för att ta reda på hur det gick till.  

Uppdraget: Så ska de rädda problemskolan

Reportage

Går det att vända en problemskola på åtta månader? Skolvärlden besökte Storvretskolan, där Skolinspektionen för första gången använt sitt yttersta maktmedel och låtit staten gå in och bestämma.

Skolverkets nya satsning sågas: ”Sanktionerar obehöriga i skolan”

Legitimation

Skolverket lanserar ett nytt stödverktyg för obehöriga lärare som är tänkt att avlasta legitimerade lärare. Men satsningen möts av kritik bland behöriga lärare.

Granskning: Lärarassistenter

Satsningen på lärarassistenter räcker bara till en kvart per dag

Granskning

En kvart om dagen per klass – eller sex minuter per lärare. Det är vad regeringens satsning på lärarassistenter räcker till om alla lärare och elever i grundskolan ska få del av den.
– Det är en droppe i havet, säger Margit Koppari, SO-lärare på Sjöparksskolan i Gällivare.

Forskaren om lärarassistenter: ”Arbetsbelastningen är lika stor”

Lärarassistenter

Den stora satsningen på skolan i vårändringsbudgeten stavas lärarassistenter. Men vad innebär den för lärarna? Per Lindqvist genomför just nu en av de första svenska studierna på området.

Läraren: ”Vårt behov av kopieringshjälp är begränsat”

Lärarassistenter

Inför höstterminen planerar Östersunds kommun att anställa 15 lärarassistenter.
– Det vore mycket bättre om man satsade på de yrkesgrupper som redan finns i skolan, säger läraren Claes Hoglert.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons