Undersökning 

Lärare drömjobb för studenter

Lärare kommer på andra plats i en ny undersökning om studenternas drömyrken, efter ingenjör som tar förstaplatsen.

Vilket är ditt drömjobb? Den frågan fick drygt fyra tusen anställda, egenföretagare, arbetssökande och studenter svara på i Manpowers undersökning ”Work life”. Studenterna utmärker sig genom att lärare är det näst vanligaste svaret, medan yrket hamnade utanför topp-tio hos övriga svarande. 2012 låg lärare på studenternas sjätte plats.

Rimligtvis påverkas resultatet av att lärarutbildningen är en av de största i landet, och att många studenter faktiskt studerar till sitt drömyrke.

Hans Makander, informationschef på Manpower som ligger bakom undersökningen, menar dock att det inte är så enkelt som att antalet lärarstudenter avgör resultatet.

– Så behöver det inte vara. Vi har gjort en undersökning som visar att många som anger ”ingenjör” som drömyrke ändå väljer att studera något annat. Vi har inte gjort någon motsvarade för lärare, men det är tänkbart att det är likadant där, säger han.

I ingenjörs-fallet rör det sig i enligt Hans Makander inte om personer som saknar betyg eller kompetens för utbildningen, utan att vissa aspekter av ingenjörsyrket är avskräckande – trots dess drömstatus. Han tror samma kan gälla för läraryrket.

– Pratar man med personer som varit lärare men bytt yrke handlar det ofta om att de inte känner att de får komma till sin rätt i systemet. De upplever själva läraryrket som fantastiskt och inspirerande, men de tvingas göra för mycket annat än att ägna sig åt undervisning. Administration.

Kommentera