Corona

Lärare och elever skickas hem från skolor efter klusterutbrott

"Vi är säkert de första av flera"

covid-elever

Bara ett par veckor in i höstterminen kommer de första rapporterna om att elever och personal i skolan har smittats i covid-19 och att skolklasser måste stanna hemma.

På Sanduddens skola på Ekerö utanför Stockholm har flera lärare och elever i klass tre smittas. Efter inrådan från Smittskydd Stockholm har skolan beslutat att stänga ner verksamheten för den drabbade klassen.

– Vi stängde i onsdags och en vecka framöver är det stängt, om saker och ting går åt rätt håll. Vi trodde nog inte att det skulle komma så här tidigt på terminen, när vi fortfarande bedriver så mycket undervisning som möjligt utomhus, säger Jessica Forsström som är Lärarnas Riksförbunds skyddsombud på skolan och klasslärare i årskurs fem.

Jessica Forsstrom, LR

Hon berättar att Sanduddens skola har ett upplägg som passar bra så här i smittorisk-tider.

– Vår skola är uppbyggd i moduler, så klass tre går i en separat avdelning och jag som jobbar i klass fem har en egen avdelning. Det är positivt i den bemärkelsen att vi inte behöver blandas och vi som inte är smittade kan fortsätta med vår vardag, säger hon.

På Hosjöskolan i Falun är det förskoleklassen som fått stänga ner. I nuläget ska de hålla sig hemma under fredagen och måndagen, i väntan på ytterligare besked från det lokala smittskyddet.

– Vi har ett klusterutbrott i förskoleklassen. Flera barn är konstaterat smittade, och hittills har en i personalen fått positivt resultat på sitt covid-test. Ändå är alla medarbetare vaccinerade, säger rektor Daniela Johansson.

Under våren tvingade smittspridning på Hosjöskolan fram en nedstängning av flera klasser då ett flertal lärare och även Daniela Johansson själv var sjuka i covid-19.

– Då var det mer personal än elever som var sjuka. Till slut mäktade vi inte med, lärarna fick inte heller att täcka upp för varandra när alla skulle hållas isolerade från varandra som i bubblor, säger hon.

Hon tycker att Falu kommun har hanterat skolstarten bra då man poängterat att saker och ting inte är som vanligt bara för att skolorna är öppna. I stället har man fortsatt betona vikten av att hålla avstånd och tvätta händerna. Trots det är hon inte jätteförvånad över att smittan är tillbaka på skolan igen.

– Det är klart man har fruktat att det skulle hända. Vi är säkert de första av flera. Det känns tråkigt att det drabbat de yngsta barnen, som behöver kontinuitet och stabilitet. Jag hoppas vi är på banan igen snart, men det är inte upp till mig att besluta, säger Daniela Johansson.

På Sanduddens skola på Ekerö berättar skyddsombud Jessica Forsström att lärare ibland kommer till henne och uttrycker en oro över situationen i skolan.

– Många restriktioner gäller alla i samhället, men de gäller inte för lärare. Eller för andra som jobbar med människor. Men vad har vi å andra sidan för val? Med de yngre åldrarna går det inte att bedriva undervisning på distans. Men det är klart att det är ett orosmoment. Jag skulle ljuga om jag sade annat, säger hon.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm