musik-g-klav-712
Musik & Franska 

Lärare prisas för sin undervisning

Lärarna Monika Forsberg och Annie Gårdmo använder musiken i sin språkundervisning. Nu har de tilldelats årets La Rochellestipendier. 

Ett stipendium som vänder sig till ”musikintresserade fransklärare och frankofona musiklärare” delas varje år av Lärarnas Riksförbund och Fransklärarföreningen. När La Rochellestipendierna nu delas ut för fjärde året går de till Monika Forsberg som undervisar i franska, svenska och SO på Norregårdsskolan i Växjö, och Annie Gårdmo, som undervisar i franska och engelska på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka.

– Det känns jätteroligt! Det ska bli superkul att få åka till La Rochelle. Det var jag som skickade in ansökan men jag trodde aldrig att jag skulle få stipendiet, säger Monika Forsman till Skolvärlden.

Hon är musiklärare i botten och försöker använda musiken i franskundervisningen, när det passar.  

– Dels vill jag visa på utbudet av fransk musik, de flesta lyssnar ju mest på engelsk. Och att ta del av franska låtar är också en väg att lära sig språket. Vi har en musikprofil på skolan och jag har börjat planera för sambete med musiklärarna där så att eleverna kan få möta mer fransk musik och inte bara sjunga på svenska och engelska.

”Årets stipendiater har en mycket gedigen utbildning i både franska och musik med ett brinnande intresse för att nyttja musikens möjligheter i språkundervisningen. Musik och sång är en bra väg att främja språkintresset. Musik har en unik förmåga att beröra oss”, skriver Lärarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

Nu väntar en resa till La Rochelle på franska atlantkusten i slutet av januari för Monika Forsman och Annie Gårdmo. Där ska de delta i fortbildningskursen ”La Chanson francophone – Elaborer des projets autour de la chanson francophone” tillsammans med franska lärare.

– Jag hoppas att jag ska får lära mig mycket om fransk musik. Och jag ser verkligen fram emot att få tillfälle att prata franska också. Det är inte så ofta man får möjlighet att fortbilda sig i sitt språk, även om jag ofta åker till Frankrike privat, säger Monika Forsman.

Kommentera