matsal_fredrik_kungalv

Lärare stoppas från att äta i matsalen i Mimers Hus gymnasium. Fredrik Dahlberg, kommunombud för LR i Kungälv, arbetar som lärare på skolan. Foto: Privat.

Skolmat

Lärare stoppas från att äta i skolmatsalen: ”Kommer bli stökigare”

Lärarna i Kungälv tillåts inte längre köpa skollunch och sitta med och äta i skolmatsalen.
Beslutet har väckt skarpa reaktioner bland kommunens lärare.
– Jag är övertygad om att det kommer leda till en stökigare miljö, säger Fredrik Dahlberg, kommunombud för LR i Kungälv. 

Kungälvs kommun har beslut att dra in möjligheten för kommunanställd personal att köpa och äta skollunchen i matsalen, något som Kungälvs-posten som var först att berätta om.

Beslutet, som inte gäller så kallade pedagogiska luncher på arbetstid, togs av kommunstyrelsen i juni och skälen till beslutet uppges bland annat vara att det är tveksamt om försäljning av skolmat är förenligt med bestämmelserna i konkurrenslagen.

– Vi får inte enligt lagstiftningen producera fler rätter än vad vi ska göra och sälja dem. Då bryter vi mot lagstiftningen, säger Anna Wedin, utbildningsråd i Kungälv, till SVT.

Fredrik Dahlberg, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Kungälv och lärare på Mimers Hus gymnasium, är kritisk till beslutet.

– När jag fick höra om beslutet trodde jag att det rörde sig om ett missförstånd. Det känns som ett väldigt ogenomtänkt beslut. Argumenten bakom beslutet känns samtidigt väldigt svaga, säger han.

Fredrik Dahlberg har inte hört talas om någon kommun som har haft ett liknande stopp i skolmatsalen tidigare.

– Det känns ovanligt. Av alla problem som finns att ta tag i när det gäller skolan så håller de på med sådant här. Man kan tycka att det inte känns som en sådan stor grej, men det finns så mycket andra saker som de i stället borde ta tag i inom skolan. Det här skapar bara en onödig irritation. 

Enligt SVT Väst är det i nuläget cirka 200 av skolpersonalen i kommunen som har möjlighet att betala 60 kronor för lunchen och sitta med eleverna i skolmatsalen. I genomsnitt rör det sig dock bara om 30 procent som tar det tillfället. 

– 60 kronor är en summa som folk egentligen tyckt har varit för dyrt för en lunch på skolan. Så personalen går inte och äter av skolmaten för att det är så prisvärt, utan mer på grund av korta raster eller för att man tycker att det är en bra grej att sitta och äta tillsammans med eleverna. Kommunen borde ha varit tacksamma för att folk har köpt de här luncherna och ätit i skolmatsalen, säger Fredrik Dahlberg.

Vad kan det här beslutet få för konsekvenser för miljön i matsalen?

– Jag är övertygad om att det kommer leda till en stökigare miljö. Det finns en del ordningsproblem redan i dag och det kommer säkert att bli värre. Jag tänker särskilt på arbetsmiljön för måltidspersonalen, säger Fredrik Dahlberg.

Kommentera