sthlm_it

Kristina Ringqvist är huvudskyddsombud på LR i Stockholm.

Arbetsmiljö

Lärarna kan få jobba dubbelt efter IT-strul för miljoner

Ett försenat byte av IT-leverantör i Stockholms stad spräcker skolornas budget. Nu uppmanas lärarna att jobba dubbelt för att spara igen pengarna.

Under 2019 byter Stockholms stad IT-leverantör i samtliga skolor. Den nya leverantören är billigare, vilket reflekteras i skolornas budgetar. Men projektet drar ut på tiden, och flera skolor sitter fast med den gamla leverantören, vilket dn.se var först att rapportera. Det gör att skolorna drar på sig kostnader som inte ryms i budgeten, och i skrivande stund är det inte klart om de kommer att kompenseras. Trots att de inte kunnat påverka varken upphandlingen eller projektets tidsplan.

– Det är absurt. Det här är kostnader som skolorna inte på något sätt kunnat påverka. Vi blev dessutom lovade i våras att det här inte skulle drabba skolorna, men nu ser vi att verkligheten är en annan, säger Kristina Ringqvist, huvudskyddsombud på Lärarnas riksförbund i Stockholm till Skolvärlden.

Den totala kostnaden för förseningen är inte känd, men flera av de berörda skolorna har uppgett till Lärarnas Riksförbund att det handlar en dryg miljon – per skola. Vissa skolor har överskott sedan tidigare att betala med, medan andra tvingas strama åt verksamheten.

– Exempelvis Vällingbyskolan har inga pengar liggandes så där blir det aktuellt med inköpsstopp, vikariestopp och så vidare. Så den försenade IT-leveransen drabbar lärare och elever.

Hur bedömer ni inom facket att det här kommer att påverka lärarna?

– Jag har redan blivit uppringd av gråtande lärare. De blir jättestressade. De är redan stressade, och så får de helt plötsligt veta att de ska jobba ännu mer på grund av en faktor de inte kunnat påverka, och inte heller bett om.

Enligt dn.se finns 4,4 miljoner på utbildningsförvaltningen att kompensera skolorna med, men det är oklart när de pengarna kan betalas ut, och det kommer sannolikt inte heller täcka förlusten.

– I dagsläget är det på skolornas budget det här ligger. Vi tog upp det här på förvaltningen redan för en månad sedan. Vi fick bara till svar då att ”samtal pågår med de kommersiella krafterna”. Det är inte ok, säger Kristina Ringqvist.

Kommentera