bokforlag
Läromedel

Förlag utmanar med billigare böcker

Att ständigt få nej på frågan om att köpa in läromedel fick bröderna Johan och Jonas Paulsson att bestämma sig. De sa upp sig från sina lärarjobb och startade läromedelsförlag med lågprislitteratur. I höst kommer den 19:e titeln ut.

Under de år som Johan och brodern Jonas Paulsson jobbade som lärare fick de ofta nej av skolledningen när de vill köpa in nya läromedel.

– Rektorn sa att det var för dyrt och att det inte fanns pengar. Vi blev hänvisade till att göra vårt eget material. Det var tidskrävande och blev inte bra.

Inspirerade av andra bokförlag som säljer litteratur för en billigare peng än de stora drakarna tog det beslutet att säga upp sig och starta eget.

– Vår ambition är att göra bra och billiga kvalitetsläromedel för gymnasieskolan. Det behövs billigare alternativ för att lärarna ska slippa göra eget material. Vi drog igång 2012 och det var nervöst att byta bransch, säga upp sig och ta ett lån. Men det har fungerat. I höst kommer vår 19:e titel, ”Svenska som andraspråk”, ut, säger Johan Paulsson, som nu kan titulera sig sälj- och marknadsansvarig för NA-förlag med säte i Lund.

Redan från början var bröderna noga med att rekrytera välmeriterade författare, som lärare som har arbetat i många år, och redaktörer med ämneskunskap. Varje bok kostar 200 kronor oavsett kurs och storlek. Andra läromedel kan kosta det dubbla, säger Johan Paulsson.

– Vi tummar inte på kvalitén och böckerna följer kurs- och läroplaner, fortsätter Johan Paulsson.

Förlaget kan hålla kostnaderna nere bland annat för att de använder sig av frilansare, även på formgivarsidan.

– I början var det svårt att övertyga skolorna. En del är kanske lite konservativa och fortsätter köpa samma böcker som lärarna anser fungerar. Men nu ser skolorna att våra böcker också är bra.

Böckerna måste täcka kursens innehåll, fungera för en stor massa, vara illustrerade och ha rätt språklig nivå. De största utmaningarna har varit att övertyga skolorna om att våga testa böckerna – och att byta karriär.

– Men när det väl var gjort var det världens enklaste. Det är väldigt roligt att jobba med det här, konstaterar Johan Paulsson. 

Kommentera