20141003_090728
Demokrativerkstad

Låt eleverna testa politikerrollen

Nu kan man anmäla högstadieklassen till ”nya” Demokrativerkstaden i riksdagen. I spelet får eleverna ta politiska beslut – men också se vilka konsekvenser beslutet kan innebära. 

Så här anmäler du klassen

Läs mer om Demokrativerkstaden här.

Här kan du boka ett besök.

För er som inte har möjlighet att besöka riksdagen finns även ”Demokrativerkstaden i klassrummet”. Klicka här för material och information.

I Riksdagsförvaltningens spel Demokrativerkstaden får elever i årskurs 7–9 testa rollen som folkvald politiker. De fattar beslut och förhandlar med utgångspunkt i olika samhällsfrågor.

– Aktiva och engagerade medborgare är grunden för en levande demokrati. Ju tidigare detta intresse väcks, desto bättre. Nya Demokrativerkstaden ger eleverna möjligheter att upptäcka riksdagen och dess roll i samhället, säger talman Urban Ahlin i ett pressmeddelande.

Eleverna delas upp i partier som ska komma överens och bilda en majoritet. De får dessutom veta vilka konsekvenser besluten kan få för samhället.

Årets upplaga saluförs som ny, och då syftar man till att antalet bokningsbara tider har fördubblats sedan 2006, som följd av stor efterfrågan. Men också att Riksdagsförvaltningen lanserar ett nytt spel, där de tar hänsyn till den nya läroplanen för Samhällskunskap för årskurs 4–9.

Nytt för i år är dessutom att eleverna samlar information med hjälp av pekplattor samt att de utgår från det pedagogiska konceptet ”upplevelsebaserat lärande”.

Platsen är numera Stora Gråmunkegränd 4 i Gamla stan. 

Kommentera