Utbildningspolitik

LO-bas vill ha samtal om statlig skola

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson öppnar upp för ett ökat statligt ansvar för skolan. Utspelet välkomnas av Lärarnas Riksförbund.

– Beskedet från LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson om behovet av starkt ökat statligt ansvar för skolan är glädjande. Detta har vårt förbund drivit länge, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson.

Det är i en intervju i Dagens Nyheter som Karl-Petter Thorwaldsson ger uttryck för att Socialdemokraterna borde öppna upp för att förstatliga skolan. Enligt artikeln menar Karl-Petter Thorwaldsson att en ökad statlig styrning är ett sätt att öka likvärdigheten. Han ser det också som en väg att nå en långsiktig och blocköverskridande uppgörelse. 

– Om Folkpartiet menar allvar och verkligen vill förstatliga skolan – alltså att staten tar över driften, inte bara skolpengen – då tycker jag att man ska diskutera det, säger Karl-Petter Thorwaldsson till Dagens Nyheter.

Bo Jansson hoppas att det blir allvar av den diskussionen.

– Nu hoppas jag att man lyssnar noga på det LO:s ordförande säger. Och det gäller både hos Socialdemokraterna och hos Folkpartiet. Möjligheten finns att bryta gamla låsningar över blockgränserna i denna fråga, säger Bo Jansson.

Kommentera