LO-basen pekar ut ny stridsfråga

LO siktar på skolan: ”Jävla vinstjakt”

LO tänker lägga sig i skoldebatten mer framöver.
– Vi har varit alldeles för tysta och passiva vad gäller förfallet i den svenska skolan, säger nyss omvalda ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

I sitt linjetal på LO-kongressen i Stockholm i helgen pekade Karl-Petter Thorwaldsson ut skolan som en ny stridsfråga för facket. Att LO är emot vinster i välfärden är ingen nyhet, men nu ska förbundet bli mer aktivt i debatten om skolan. 

Karl-Petter Thorwaldsson
Karl-Petter Thorwaldsson

– Vi har bara tittat på och trott att skolan själva, med en jävla vinstjakt, ska lösa detta. Det är våra medlemmars barn som katastrofrapporterna handlar om, det är LO-medlemmarnas ungar. Jag är själv LO-medlemsbarn, jag är själv arbetarunge. Det var ju skolan som gjorde att man fick lära sig saker. Vi hade en skola som inte accepterade att någon föll ur, säger han till Expressen.

Och han är tydlig med vad det är som är felet med skolan idag: Det fria skolvalet, vinster, och vad han beskriver som att ”man kan välja russinen ur kakan och ta elever med de minsta behoven, medan de som har det sämre hamnar i samma skolor.”

– Alla vet det här. Det finns ingen som säger emot att jag har rätt, att det här fungerar inte. Men ingen vågar säga det, och då kan vi inte heller reformera den svenska skolan. 

Han tror inte att något enskilt riksdagsparti eller ens block kan vrida skolan på rätt kurs, utan ser blocköverskridande samarbeten som nödvändiga.

– Sen Sverigedemokraterna kom in finns det ingen som tror att vi kommer få en majoritet för något av blocken efter nästa val. Alla vet att det håller på att gå åt helvete men ingen vågar ta steg framåt. Ska vi lösa problemet i den svenska skolan måste det göras över blocken, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Såväl Lärarnas Riksförbund som Lärarförbundet välkomnar en starkare LO-röst i debatten.

– Vi tycker att det är jättebra. Just elever med icke-akademisk bakgrund har tappat allra mest, så den här kompensatoriska skolan som vi har beslutat att vi ska ha lyckas sämre och sämre. Det är framför allt LO-medlemmars barn som har förlorat mest på lärarnas försämrade möjligheter att ägna sig åt eleverna, säger Åsa Fahlén, ordförande på LR.

Kommentera