Ekonomi

LR:s superinvestering – ökade med över 200 miljoner kr

Einride NY

Lärarnas Riksförbunds investering i ett startupbolag som tillverkar självgående el-lastbilar gick upp med över 1000 procent.

| Foto: Einride
Detta handlar investeringen om
  • Robert Falck, Linnéa Kornehed och Filip Lilja grundade Einride 2016.
  • Lärarnas Riksförbund var en av de tidigaste investerarna i Einride 2018.
  • Den mest kända produkten är Einride Pod, en hyttlös lastbil, som enligt bolaget är den enda förarlösa lastbilen med kommersiell användning på marknaden. Bland kunderna märks Electrolux, Oatly, Lidl, Coca Cola och SKF, vilka anlitar Einrides el-lastbilar.
  • I maj 2021 gick tunga investerare som Temasek, Soros Fund Management LLC, Northzone, Maersk Growth och Build Capital in med 930 miljoner kronor i bolaget.
  • I oktober inledde Einride en expansion i USA. Senaste värderingen som blivit känd ligger på 13 miljarder kronor.
  • Lärarnas Riksförbund har efter en försäljning av 20 procent av sitt innehav kvar aktier i Einride som är värda cirka 160 miljoner kronor.

Lärarnas Riksförbunds konfliktkassa har ökat i värde med över 200 miljoner kronor.
Anledningen: En lyckad investering i ett startupbolag som tillverkar självgående el-lastbilar med en uppgång på över 1000 procent.
– Det är väldigt roligt att lärarna gagnas av en sådan här affär, säger LR:s ekonomichef Jonas Larsson till Skolvärlden.

Lärarnas Riksförbund förvaltar närmare 800 miljoner kronor åt sina medlemmar. Det är pengar som kan användas om det uppstår en konflikt på arbetsmarknaden.

Men när kassan inte behöver användas har LR samma mål som de flesta andra som förvaltar kapital; pengarna ska växa.

– Vi har självklart fortfarande våra största innehav i mer konventionella investeringar. Det vill jag vara tydlig med att framhålla, säger Jonas Larsson.

Jonas Larsson, ekonomichef på Lärarnas Riksförbund.

Men 2018 blev det uppenbart att det krävdes flera sätt att investera på än i exempelvis räntefonder, hedgefonder och aktier.

– Räntorna gav låg avkastning och de bolag som är noterade på börsen är noga analyserade av väldigt många och är därför ofta närmare att vara fullvärderade, säger Jonas Larsson.

Lösningen blev att lägga en del av Lärarnas Riksförbunds kassa i startup-bolag, företag som ännu inte noterats på börsen.

Jonas Larsson tar beslut om vilka bolag LR ska investeras i tillsammans med ett placeringsråd bestående av förtroendevalda på förbundet.

– Jag vill inte berätta hur många bolag vi investerat i eller hur stor den sammanlagda investeringen är. Jag kan bara säga att vi använder en mindre del av kapitalet och att vår princip är att investera i nya bolag som har ett bra hållbarhetstänk, säger Jonas Larsson.

”Det känns rätt att ligga kvar med en stor del i Einride”

Hur man än väljer att räkna ligger Lärarnas Riksförbund rejält på plus genom den nya strategin. Den första affären gjord 2018 har nämligen blivit väldigt lyckad.

Lärarnas Riksförbund gick in med 16 miljoner i Einride, ett svenskt företag som utvecklar självgående el-lastbilar för företagstransporter, och säljer nu tre år senare en femtedel av sitt innehav för 42 miljoner kronor till en amerikansk kapitalförvaltare, Vertex Albion Capital.

Det innehav LR har kvar är nu alltså värt ca 160 miljoner kronor.

– Det känns rätt att ligga kvar med en stor del i Einride, eftersom vi helt enkelt tror på företaget, säger Jonas Larsson.

Han har jobbat med investeringar i startup-bolag i flera decennier.

– Jag fick tips om Einride via mitt eget nätverk och sedan kom vi fram till att det kunde vara en klok investering för Lärarnas Riksförbund. Det handlar ju om ett bolag som det ännu inte går att köpa aktier i på börsen, så man får hitta köpare och säljare på annat sätt, säger Jonas Larsson.

Kommer ni att vikta portföljen annorlunda den dag Einride noteras och ni får ett exakt, reellt marknadsvärde att ta hänsyn till?

– Vi får diskutera och analysera inom Lärarnas Riksförbund den dag det blir aktuellt med en börsnotering. Då förhåller vi oss till det, säger Jonas Larsson.

Kommentera