Annons
Malin Appeltofft arbetar som både lärare och komiker. Foto: Magnus Glans

Malin skämtar om läraryrket – och fick arbetslusten tillbaka

Publicerad 12 december 2018

Vad har undervisning och stand up gemensamt?
En hel del om du frågar läraren och komikern Malin Appeltofft.
– Om jag inte hade fått skämta om lärarlivet hade jag nog inte orkat vara lärare, säger hon.

Malin Appeltofft tittar ut över publiken. Det är fullsatt på varenda stol i den nedsläckta lokalen. Scenbelysningen gör det omöjligt att urskilja individuella ansikten, men det obehärskade skrattet och de garvande gesterna är svåra att inte uppfatta. 

I bakgrunden stiger tonerna av introbasslingan från Queens 80-talshit ”Another one bites the dust” och åskådar­massan klappar demonstrativt och högljutt i takt till musiken. 

– Tack så mycket för mig, vad fina ni är! säger Malin Appeltofft och sätter tillbaka mikrofonen i stativet och kliver av den upphöjda scenen. 

I logen intill väntar nya hyllningar från kollegorna som står på tur att få äntra podiet. Flera av dem kommer fram för att visa sin uppskattning. 

– Vad bra du var i dag, Malin! Riktigt bra, säger komikerkompisen Özz Nûjen och klappar henne på axeln.

Hon sjunker ner i en av de svarta läderfåtöljerna och pustar ut av lättnad. Så här kan en kväll avrundas i en stand up-komikers liv. 

Men förutom uppdraget att underhålla en publik som törstar efter skratt så arbetar Malin Appeltofft om dagarna som grundskolelärare på Blommensbergsskolan i Stockholm i ämnena svenska, engelska och teater.

Foto: Magnus Glans

För att förstå hennes annorlunda karriärskombination får vi backa bandet lite.

– 2008 var det en nära vän som sa: ”Du är så rolig Malin, du borde bli ståuppkomiker”. Då visste jag knappt vad stand up var. Sedan gick jag runt och funderade på det där i några dagar och kom fram till att det hade varit kul att testa, säger hon.

Malin Appeltofft gick en nybörjarkurs där hon fick lära sig tekniken bakom att bygga upp ett skämt och hon började testa sitt material på olika klubbar i Stockholm.

– Jag gav det ett år. Jag minns att ”Babben” en gång hade sagt att det första året inte handlar om att stå upp, utan om att stå ut. Och stå ut med att vara dålig, och våga testa och skriva om sina skämt – och testa igen. 

Nu har hon hållit på i över tio år med ståuppkomik och hon gillar det mer än någonsin. 

– Det är svårt att sluta med något som ger en så mycket energi. För mig har det nästan varit friskvård, både terapeutiskt att man kan pysa ut frustration och för att det är en helt annan grej än det som sker i skolvärlden.

Jag får styra allt själv och väljer vad jag vill göra. 

Komiken är en sorts ventil, konstaterar hon.

– Andra lärare kanske går på gymmet fem gånger i veckan i stället, men jag håller på med det här.  

När Malin Appeltofft skämtar så utgår hon från sig själv som lärare och förälder. Men hon vill aldrig utnyttja sina elever i skämten på scenen. I stället är hon mån om att publiken ska förstå att skämtet blir på hennes bekostnad. 

– Sedan säger ju elever väldigt mycket roliga saker. Då kan man förklä det lite, så att ingen ska känna igen sig eller känna sig utsatt om de hör skämtet. 

Är skolan en tacksam värld att skämta om tycker du? 

– Ja, det tycker jag. Eleverna är skitroliga och säger grejer som ingen annan hade kunnat fundera ut, det kommer ibland upp fantastiskt roliga grejer spontant. 

Hade jag inte fått skämta om yrket, om mig som lärare och alla knasiga situationer som kan uppstå, så hade jag nog inte orkat vara lärare.

Malin Appeltofft började jobba som lärare 2001. Hon älskar fortfarande att undervisa och tycker att det är kul att jobba med barn och ungdomar – men dagens arbetsförhållanden är ingenting som främjar yrket.

– Det är tufft. Jag har jättebra kollegor, men det spelar egentligen ingen roll för jag hinner ändå aldrig prata med dem. Man är på samma ställe måndag till fredag men vi hinner aldrig småprata och fika tillsammans, medan man hör om andra arbetsplatser där man hinner vara med sina kollegor och bygger upp relationer på arbetstid.

Redan när hon började arbeta som lärare tyckte hon att det var ett fruktansvärt högt tempo. Hon kände att det var fel på henne själv – snarare än att se felen med systemet, berättar hon.

– Jag har jobbat heltid i många år, nu har jag blivit tvungen att gå ner på halvtid. Det är en sådan stress, ett outhärdligt tempo. Det orkade jag inte längre.

Foto: Magnus Glans

Även om skillnaderna är oändliga så finns det ganska många likheter mellan att framföra komik inför publik och att undervisa i skolan, tycker hon. 

– Det är lite samma sak att stå på en scen och underhålla en publik som att vara lärare i ett klassrum framför en massa elever. Varken på en stand up-scen eller i ett klassrum kan du ha en dålig dag. Man kan aldrig komma och säga att man är lite trött, utan varje dag är superviktig. Som lärare och komiker är det skarpt läge hela tiden. 

– Jag brukar säga att man är ”på och av”. I skolan sitter man vid datorn och svarar på mejl och funderar på hur man ska orka med dagen. Sedan går man in på nästa lektion och bara säger glatt: ”Hej allihop, nu kör vi”. 

Men till skillnad från stand up-äventyret får man betydligt mer sällan energifylld respons inom lärar­yrket, menar hon.

– Just i det vardagliga arbetet tycker jag inte att vi lärare får särskilt mycket bekräftelse eller uppmuntran. Läraryrket är ett väldigt ensamt och slitsamt jobb, tycker jag. 

Malin Appeltofft tror att fler lärare skulle må bra av att våga använda humorn mer i sitt jobb. 

– Då menar jag inte att tramsa och inte ta lektionen på allvar, men man måste kunna skratta med sina elever för det är då man lär känna dem. En del lärare tar sitt jobb på så stort allvar att de glömmer att ha roligt också. Kan man få in lite humor så skulle undervisningen gynna många fler.

– Sedan finns det också en teknik som komiker använder för att få publiken att vilja lyssna, som man kan använda i klassrummet också. Tänk bara själv hur tufft det är att hänga med under lektionerna en hel skoldag. Man har en plikt som lärare att det ska kännas kul att komma in på lektionen. Hade jag inte fått skämta om yrket, om mig som lärare och alla knasiga situationer som kan uppstå, så hade jag nog inte orkat vara lärare.

Vad behövs för att göra yrket attraktivt igen? 

– Jag tycker det är konstigt att så lite händer. Det är många lärare som inte orkar arbeta heltid för att det är så jobbigt, vilket gör att vi finansierar vår egen sjukskrivning, säger Malin Appeltofft.  

Foto: Magnus Glans

Hon blev sjukskriven på 50 procent för drygt ett halvår sedan, och hon beskriver det som att kroppen bara sa stopp. 

– I efterhand ångrar jag att jag inte sjukskrev mig tidigare och gjorde det på 100 procent för att kunna återhämta mig helt. Men man har en sådan ansvars- och pliktkänsla hela tiden att hjälpa eleverna, säger hon. 

– Ingenting händer och fler och fler lärare sjukskriver sig för att de inte orkar med tempot. Vi har inte råd med fler sjukskrivningar. Vi har ju lärarbrist i Sverige, så varför kan inte någon politiker på allvar ta tag i det här problemet? Det måste bli mer attraktivt. Det är sällan vi lärare får komma till tals, våra röster hörs sällan, utan det är andra som tänker och bestämmer allt vi ska göra. Det är viktiga samhällsfrågor att lyfta i en stand up. 

Vad blir viktigast för den nya regeringen att ta tag i för att läraryrket ska bli bättre? 

– Jag skulle önska att det var färre elever i varje klass, så att jag som lärare känner att jag hinner med varje elev. Då är det också lugnare i klassrummet. Har man 28 elever och en lärarassistent så blir det för mycket folk i rummet, och ingen får arbetsro. Skulle lärarna dessutom få mindre undervisningstid så skulle vi få tid att för- och efterarbeta mer.

– Jag skulle även vilja införa ämnet drama på schemat så att eleverna får träna upp sitt fokus, koncentrationsförmåga, att ta ställning och hitta sin egen röst – dessutom kan det förebygga mobbning och jobba bort talängslan. Många länder har drama som ett självklart ämne i schemat genom hela grundskolan. Där ligger Sverige efter.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Forskning: Så mycket påverkar konflikter lärarna

Hur mycket påverkar konflikter med elever och kollegor i skolan en lärare? Henrik Lindqvist vid Linköpings universitet har undersökt vad lärarstudenter och nyblivna lärare upplever som känslomässigt svåra situationer och hur de manövrerar i dem.

Annons
Annons

Nya lagar och regler för skolan träder i kraft i sommar

Lagar

Ett antal nya lagar och regler för skolan träder i kraft den 1 juli, inte minst den länge debatterade läsa-skriva-räkna-garantin.

Annons

"Med skolans styrning är det omöjligt att leva upp till lagen"

Debatt

Helt rätt av LR-skyddsombuden att anmäla flera kommuner till Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen. Det skriver representanter för Tankesmedjan Balans, Skolledarupproret och Elevens rätt i en debattartikel.

Kommentera
NPF

Expertens råd: Så blir din skola bättre på att möta elever med NPF

NPF

Vad bör en skola göra för att bli bättre på att möta elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Linda Petersson, rådgivare på SPSM och specialiserad på NPF, ger sina bästa råd. 

Annons
Annons
Nedskärningar i skolan

Lärare protesterar mot nedskärningar – klär sig i rött

Nedskärningar

Genom att klä sig i rött vill lärarna i Hässleholm protestera mot nedskärningarna i skolan.
– Känslan av att komma in i ett lärarrum där alla är rödklädda är ganska mäktig, säger läraren Henrik Hedman som är en av initiativtagarna.

Skyddsombud anmäler kommuner – har fått nog av besparingar

Nedskärningar

Tre skyddsombud har fått nog av besparingarna på skolan i Karlshamn, Trelleborg och Sjöbo. Nu anmäler ombuden kommunerna.

Annons
Studie- och yrkesvägledning

Skolinspektionen: Elever får inte tillräcklig studievägledning

Syv

Elever på yrkesprogram får inte tillräckligt med studie- och yrkesvägledning, det slår Skolinspektionen fast i en ny rapport. 

Lärarnas kritik mot HÖK 18 växer: ”Vi kan inte vänta”

Avtal

Efter aviserade besparingar på skolan i en majoritet av landets kommuner växer kritiken mot det avtal som slöts mellan lärarfacken och SKL i höstas.
Vissa lärare kräver att avtalet sägs upp, andra menar att strejk är enda utvägen.

LR-ordföranden i upprop: ”Kommunerna vanvårdar skolan”

Nedskärningar

Skolan vanvårdas av kommunerna. Det menar samtliga distriktsordföranden i Lärarnas Riksförbund som nu vill se krafttag för ett förstatligande av skolan.

Kommunen vill ta bort lärartjänst på skola: ”Strider mot skollagen”

Arbetsmiljö

Ljusdal vill ta bort speciallärare på en skola på grund av kommunens budgetunderskott. Facket anser att man bryter mot skollagen.

”Jag är lärare för att jag vill – inte för att jag måste”

Debatt

”Jag har lovat mig själv att inte bli en ständigt trött, sur och stressad lärare för då skulle jag antagligen göra ett klart sämre arbete samt riskera att gå hårt in i väggen. Vem gynnas av det?”, skriver läraren Jonas Nilsson efter sitt 18:e avverkade läsår.

Kommentera
Betyg

Forskaren: Rättvisa betyg är en skadlig utopi

Betyg

Försök att administrera fram rättssäkra betyg är meningslösa och skapar problem för lärarna, menar forskaren Lars Melin.
– Betyg kommer aldrig vara rättvisa och det får vi leva med.

”SFI behöver fackliga stödinsatser”

Debatt

Uppror och protestlistor i all ära men de äger ingen förhandlingsrätt. SFI-lärare behöver ett levande fack som identifierar motståndet, verkar för aktivt medlemsskap och går till förhandlingsbordet, skriver SFI-läraren Kristina Sjöberg.

Kommentera

Jesper: Därför är jag lärare

Läraryrket

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Här berättar Jesper Inegård i Åre varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

Skolavslutning: Du vet att du är lärare när...

Lista

Snart är sommaren här, och 2018/19 förpassas till historien. Skolvärlden har samlat 11 situationer vi tror att flera av er upplevt under läsåret. Känner du igen dig?

TIMPLAN

Stadieindelad timplan blev nådastöt för moderna språk

Timplan

Moderna språk håller på att förblöda. Orsaken: Den stadieindelade timplanen tillsammans med skriande lärarbrist och kortsiktiga politiska beslut.

Kommunerna prioriterar olika för språkundervisning

Moderna språk

Olika kommuner prioriterar språkundervisningen olika högt.

Forskning

Forskaren: Så gör du undervisningen meningsfull

Undervisning

Ibland kan elever uppleva skolgången som meningslös. Så hur gör man som lärare för att höja elevernas känsla av meningsfullhet? 

Nytt avtal: LR ska stötta obehöriga lärare

Fackligt

Genom ett samarbetsavtal med Akademikerförbundet SSR ska Lärarnas Riksförbund bland annat företräda obehöriga akademiker i förhandlingar.

OECD-chefen: ”Det kommer att bli svårare att vara lärare”

OECD

Vad gör en lärare i framtiden? Och hur ser en vanlig skoldag ut? 
– Det kommer bli svårare att vara lärare, men också mycket mer intressant, säger Andreas Schleicher, högste chef för organisationens utbildningskontor, till Skolvärlden.

Så reste sig skolorna – mot alla odds

Reportage

Båda skolorna ligger i socioekonomiskt utsatta områden, båda har haft Skolinspektionen efter sig – och båda har vänt utvecklingen. Skolvärlden besökte dem för att ta reda på hur det gick till.  

Uppdraget: Så ska de rädda problemskolan

Reportage

Går det att vända en problemskola på åtta månader? Skolvärlden besökte Storvretskolan, där Skolinspektionen för första gången använt sitt yttersta maktmedel och låtit staten gå in och bestämma.

Skolverkets nya satsning sågas: ”Sanktionerar obehöriga i skolan”

Legitimation

Skolverket lanserar ett nytt stödverktyg för obehöriga lärare som är tänkt att avlasta legitimerade lärare. Men satsningen möts av kritik bland behöriga lärare.

Granskning: Lärarassistenter

Satsningen på lärarassistenter räcker bara till en kvart per dag

Granskning

En kvart om dagen per klass – eller sex minuter per lärare. Det är vad regeringens satsning på lärarassistenter räcker till om alla lärare och elever i grundskolan ska få del av den.
– Det är en droppe i havet, säger Margit Koppari, SO-lärare på Sjöparksskolan i Gällivare.

Forskaren om lärarassistenter: ”Arbetsbelastningen är lika stor”

Lärarassistenter

Den stora satsningen på skolan i vårändringsbudgeten stavas lärarassistenter. Men vad innebär den för lärarna? Per Lindqvist genomför just nu en av de första svenska studierna på området.

Läraren: ”Vårt behov av kopieringshjälp är begränsat”

Lärarassistenter

Inför höstterminen planerar Östersunds kommun att anställa 15 lärarassistenter.
– Det vore mycket bättre om man satsade på de yrkesgrupper som redan finns i skolan, säger läraren Claes Hoglert.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons