Välgörenhet

Malmöelever får chans till gratis dator

I Malmö har ett välgörenhetsprojekt startats där begagnade datorer skänks till skolbarn. Bakom projektet står ett gäng vänner som tycker att alla barn, oavsett familjens ekonomi, har rätt till en egen dator.

ReDator, som välgörenhetsprojektet heter, har i dagarna fått 170 begagnade datorer av Högskolan i Malmö. Maskinerna har körts till ett hemligt lager där de ska iordningställas, tömmas på innehåll och information innan de fylls med nya operationssystem och programvaror. Om ett par veckor ska de skänkas till barn och unga på skolor i Malmö som behöver en dator. Det är rektor på varje skola som bestämmer vem eller vilka elever som är aktuella. ­Men en viktig utgångspunkt är att det handlar om barn från familjer som är ekonomisk svaga.

– Vi skänker datorerna till de som knappast skulle ha haft råd att köpa en. Det är fantastiskt att få hjälpa till, berättar Tomas Andrén på ReDator.

Tanken på att samla in uttjänta datorer, datatillbehör och skärmar växte fram i Thomas Andréns kompisgäng, ett tiotal vänner som alla är duktiga på datorer. De hade en känsla av att många barn hamnar efter socialt och kunskapsmässigt på grund av att de inte har tillgång till en egen dator utanför skoltid.

– Jag har jobbat som lärare och har barn som går i skolan där jag har upplevt att det är så här. I dag krävs det en dator för att barnen ska hänga med och det handlar om deras framtid.

Just nu samlar vännerna in stationära datorer, laptops, skrivare och plattskärmar från företag och organisationer som kan avyttra sakerna. De som jobbar med projektet får inte veta vilka barn som har fått datorerna, bara hur många som har delats ut på varje skola.

– Barnen ska inte hängas ut men det är viktigt att våra sponsorer får veta att vi skänker de datorer som de har gett oss. Jag hoppas att fler börjar jobba på samma sätt runt om i vårt land. Det är väldigt enkelt och alla vinner på det, konstaterar Thomas Andrén.

Läs mer om hur du kan arbeta på samma sätt eller skänka datorer och tillbehör på www.redator.se

Kommentera